Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

34 войници станаха сержанти

[post-views]
34 войници станаха сержанти

Полковник Иван Керманов

Запазихме мотивацията на специалисти, заявява командирът на 110-и логистичен полк полковник Иван Керманов

И едно от последните масови участия на Българската армия – гасенето на възникнали пожари в страната, не мина без 110-и логистичен полк. 38 военнослужещи от неговия състав с подходяща техника бяха в района на с. Отец Паисиево – община Калояново, област Пловдив, и оказаха помощ на населението, като на три фронта потушаваха огъня с гръбни помпи, лопати и тупалки. Техните действия продължиха до приключване на операцията през светлата част на денонощието.

Тази свършена задача командирът на полка полковник Иван Керманов спомена съвсем накратко, тъй като в последните месеци се състояха редица

                             важни събития

за логистичното формирование от състава на Сухопътните войски. До момента са проведени 7 тактико-специални учения. Полковник Керманов се спря повече на едно от тях –  „Обединени усилия-24” на полигон „Корен“ с логистичен модул, сформиран на основата на батальон за ремонт на техника.

„На това учение бе осигурявана всеобхватна и непрекъсната логистична поддръжка на формированията от Сухопътния компонент в операция по защита на суверенитета и териториалната цялост на страната в национален и коалиционен формат. Изпълнени бяха задачи по управление и координиране на действията на подчинените формирования при извършване на марш, заемане на район и по логистична поддръжка. Сформирахме групи за

                     евакуация и ремонт

на повредени въоръжение и техника, както и за продоволствено и комунално-битово осигуряване. Развърнати бяха ремонтни участъци, на които се извършваше ремонт на въоръжение и техника. Изпращахме ремонтни, ремонтно-евакуационни и логистични групи за оказване на логистична поддръжка в район на 2-ра механизирана бригада“, обясни командирът на 110-и полк.

Евакуационна група пък е осигурила площадка, откъдето е правена евакуация на въоръжение и техника до логистичния модул на полка. Друга група е развърнала полеви продоволствен пункт и сектор за комунално осигуряване. Изпращани са и логистични модули за продоволствено и комунално-битово осигуряване за формирования от състава на Сухопътния компонент. Логистичният взвод на батальона е бил развърнал полеви хранилища за материални средства, където е протичал процес по тяхното приемане, съхранение и предаване.

Заключението на полковник Керманов бе, че „Обединени усилия-24” е било учение от изключително значение за

                       сглобяване на действията

на щаба на батальона за ремонт на техника и формированията на логистичния модул. Както и за усъвършенстване на знанията и практическите умения по изпълнение на задачи, свързани с непрекъсната логистична поддръжка на формированията от състава на Сухопътния компонент в полеви условия.

Проведени са били и тренировка с щаба на полка и  компютърно подпомагано командно-щабно учение на НВУК „Чаралица” с щаба на батальона за транспорт и евакуация.  Отработени са били въпроси по управление на формированията от батальона при планиране и организиране на задачи по осигуряване на придвижването и транспортирането на материални ресурси, както и извършването на евакуация на въоръжение и техника на формированията от Сухопътния компонент. Създадена е била максимално

Извършване на регулировки на автомобилна техника 
Фото авторът

                    реалистична обстановка

близка до оперативната среда за изпълнение на определени логистични задачи. Провеждането на учението е преминало през няколко фази и подфази, които са характеризирали различните нива на ръководство. Проиграни са били събития, свързани с бедствия и аварии и оказване на медицинска помощ.

Полковник Керманвов даде и пример: „При получаване на разпореждане за транспортиране на повредено въоръжение за извършване на текущ и среден ремонт бе създадена организация за извършване на марш, натоварване на повреденото въоръжение и транспортирането му до ремонтните участъци на полка“. При проиграването на събитията и инцидентите, ръководството на учението се е стремяло да провокира и подготви обучаемите да вземат точни и навременни решения.

                    Какво предстои

до края на годината? Планирана е единна щабна тренировка с щаба на полка и щабовете на батальони. А щабът на полка ще участва в националното двустепенно командно-щабно учение „Щит- 24“. Има и редица прояви зад граница. Личен състав от състава на полка към бригада „Югоизточна Европа“ (БРЮЕ) ще бъде на международно учение в Куманово, Северна Македония. Към момента логистични групи участват в мисии зад граница.

Разнообразни са постоянните задачи, които изпълняват воините от 110-и полк. Те получават, съхраняват, палетизират и обработват различни класове материални запаси. Ремонтират и възстановяват различни видове и марки въоръжение, техника и материални средства за нуждите на Сухопътните войски и контингентите от Българската армия за операции и мисии.

За всички тези дейности са необходими

                 подготвени специалисти

И една от големите отговорности на командването на полка е да ги запази за по-дълго време. Защото един специалист се изгражда с години и след напускането му е трудно да бъде заменен.

Затова и във връзка с подобряване на организацията и дейността на формированията квотите от личен състав в полка по категории и звания се измениха. И вече 34 длъжности за войници се трансформираха за сержанти. „С това – заключи полковник Иван Керманов –  запазихме мотивацията на квалифициран технически състав, на специалисти по ремонта на въоръжение, хладилна, климатична, автомобилна, бронетанкова и инженерна техника.“

Нов зам.- командир по логистиката

Подполковник Станимир Стефанов 

От 15 март т. г. подполковник Станимир Стефанов е назначен за заместник-командир по логистиката на 110-и полк. Завършил е през 1995 г. военното училище „Васил Левски“ във Велико Търново, профил „Танкови войски –  технически“. Служил е на различни длъжности във военни формирования.

Подполковник Стефанов сподели, че назначението му за заместник-командир поставя и нови предизвикателства пред него. Едно от тях е било участието му в учението „Обединени усилия-24“, в което се е изисквало да се разгърне пълният спектър на логистично осигуряване. „Динамиката е голяма, но тези нови задължения ми носят и истинско удовлетворение“, отбеляза подполковник Станимир Стефанов. И очаква с надежда пристигането и въвеждането в експлоатация на нови машини и обучението на личния състав в техните управление и ремонт.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани