Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Кирил Маричков си отиде с китара в ръцете

[post-views]
Кирил Маричков си отиде с китара в ръцете

Поклонението пред легендарния български музикант Кирил Маричков се състоя в столичния храм „Света София“. Синът му Кирил Маричков-младши, който работи като адвокат в Рим, се прибра специално за погребението на баща си.

Пред дома на музиканта в София се стичаха спонтанно много хора, които оставяха запалена свещ и поставяха цветя в памет на музикалната легенда. Организирани бяха и множество възпоминателни събития в различни градове на страната в деня и часа на неговото опело.
В памет на емблематичния фронтмен на „Щурците“ стотици китаристи се събраха пред НДК и изпълниха заедно една от най-обичаните песни на групата – „Клетва“.
„До последния си дъх живя с песента и с любовта на публиката, на която ще липсва“, написа президентът Румен Радев по повод на трагичния инцидент. „България загуби един от най-влиятелните музиканти в историята на българската рок музика“, написа премиерът Димитър Главчев.

Кирил Маричков ще липсва на музиката най-вече, сподели голямата ни певица Богдана Карадочева. „Той е почти целият ми живот – той и неговата музика“, каза Катето Евро. Актьорът Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България, сподели, че ще запомни Маричков като много високо ниво музикант и неслучайно го наричат патриарх на българската рок музика. „За Кирчо не могат да се кажат две думи, той е Вселена. Отиде си един човек, който остави една епоха в съзнанието и в душите на много българи, сподели певецът Данчо Караджов. Наско от Б.Т.Р. пък си спомни за легендарния изпълнител като великолепен човек и музикант, който е оставил едно цяло богатство в българската музика.

Трагичният инцидент, довел до смъртта на музиканта, се случи по време на репетиция за концерт във врачанското село Селановци. Маричков падна от сцената, получавайки фатална черепно-мозъчна травма. Въпреки бързата реакция на екипа на Спешна помощ той почина в линейката напът за болницата.

През последната година музикантът е имал няколко подобни инцидента на сцената. За поколения българи Кирил Маричков е символ на свободата и непримиримия дух на рокендрола. Неговите песни остават вечни хитове, а творческото му наследство ще продължи да вдъхновява музиканти и занапред.

Да го изпратят на опелото в храма „Св. София“ бяха дошли негови почитатели, политици, музиканти, вокални изпълнители, артисти, граждани. Венци и цветя бяха изпратени от почти всички държавни институции, а също и от името на негови колеги и приятели, сред които и от голямата ни певица Лили Иванова.

Над 200 китаристи се събраха пред НДК и изпълниха заедно песента на групата „Клетва“
Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани