Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Струмишката епопея оживя на полигон Беляковец

[post-views]
Струмишката епопея оживя на полигон Беляковец

На 20 октомври, на военен полигон край с. Беляковец (Велико Търново), клуб „Братя по оръжие“ проведе военно-историческа възстановка „Търновци по бойните полета на Втората световна война“. Тя бе посветена на 80-тата годишнина от участието на българската армия във Втората световна война и се осъществи  с подкрепата на Министерството на отбраната и НВУ „Васил Левски“.

Военноисторическата възстановка „Търновци по бойните полета на Втората световна война“  беше посветена на годишнината от формирането на 18-и пехотен Етърски полк и 80 години от участието на Българската армия във Втората световна война.Тя пресъздаде боя за кота 805 в Брегалнишко-Струмишката операция на IV-та Българска армия, проведена в периода1-3 ноември 1944 г. Бойните действия завършват с влизането на войските ни в Скопие след поредица от сражения на широк фронт в тежък планински терен, продължили един месец.

Сценарият следваше хронологията на реалните бойни действия. На терена в Беляковец излезе и автентична военна техника от периода.

В реконструкцията на военните действия взеха участие и курсанти от НВУ „Васил Левски“. 

Младши сержант Калоян Пунчев участва за първи път в такъв тип възстановка.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Мария Кирилова-Дакова

Най-ново

Единична публикация

Избрани