Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Виртуалната среща Байдън-Си: Ползотворни, но общи приказки, без нищо съществено

[post-views]
Виртуалната среща Байдън-Си: Ползотворни, но общи приказки, без нищо съществено

Двете най-големи икономики в света САЩ и Китай не успяха да изгладят различията си по редица въпроси, и най-горещия от тях –съдбата на Тайван. Това са най-честите коментари за първата значима среща между лидерите на двете стани, макар и виртуална, която се проведе по-рано днес българско време.

Срещата продължи над 3 часа и половина, през които американският президент Джо Байдън и китайският лидер Си Дзинпин са засегнали редица теми – от търговията и човешките права, до климатични промени и забраната за използването на ядрени оръжия.

Очаквано в центъра на разговорите се оказа Тайван, който Китай разглежда, като неизменна част от териториалната си цялост, а САЩ макар и неофициално, остават най-големия гарант на независимостта, на островната страна.

По време на разговорите китайският президент Си Дзинпин е призовал САЩ да спрат да си играят с огъня, окуражавайки тайвански политици, които се борят за независимост от острова от Китай.

От своя страна Байдън е заявил, че не одобрява едностранчиво да се промени статутът на Тайван, защото това е част от стабилността и мира в региона.

Независимо от острата размяна на реплики и двете страни посочиха, че виртуалната среща на между Джо Байдън и Си Дзинпин е минала с приятелски тон, като лидерите са се съгласили, че трябва да подобрят комуникацията си.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани