Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Стефан Янев ще почете паметта на Апостола на свободата днес в Ловеч

[post-views]
Министърът на отбраната Стефан Янев ще почете паметта на Апостола на свободата днес в Ловеч

Министърът на отбраната Стефан Янев ще почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски (1837 – 1873) по повод 149 години от гибелта му. Военният ритуал ще се проведе днес, 18 февруари, в град Ловеч от 18.00 ч. пред паметника на Васил Левски в квартал „Вароша”. Ритуалът се организира от военното формирование 42 800 и Община Ловеч. Пред граждани и гости на града за безсмъртното дело на Апостола слова ще произнесат вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, кметът на общината Корнелия Маринова, Негово Високопреосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил. Ще бъдат поднесени венци и цветя.

***

Представителни военни подразделения от всички гарнизони участват днес и утре във военни ритуали за отбелязването на 149 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Военните ритуали се провеждат в много населени места в рамките на общоградски поклонения с участието на институции, организации, учебни заведения, признателни граждани. Днес, 18 февруари, паметта на Апостола на свободата почитат военнослужещите в гарнизоните Стара Загора, Смолян, Хасково, Горна Оряховица, Белене.

В Карлово, родния град на Васил Левски, който по традиция е център на проявите, от 18.00 часа тази вечер на площад „Васил Левски” ще се проведе тържествена проверка (заря). В нея ще участват представителни формирования и военният духов оркестър на 61-а Стрямска механизирана бригада. От 11.00 часа утре пред паметника на площада ще бъдат поднесени венци и цветя от представители на държавната и местната власт, военнопатриотични организации и родолюбиви българи.

На 19 февруари в Благоевград от 10.30 часа военнослужещи от 3-о Бригадно командване ще положат венци и цветя на паметника в знак на признателност.

В Асеновград от 10.00 ч. военнослужещите от 4-и артилерийски полк ще отбележат годишнината с поход-поклонение „По стъпките на Апостола“. Пред паметника му днес бяха поднесени венци и цветя.

Във Варна и Бургас военните ритуали по поднасяне на венци и цветя ще изпълнят военнослужещи от Военноморските сили пред паметниците на Левски.

В Пловдив представителни формирования от гарнизона ( почетна рота, военен духов оркестър и венценосци) ще участват в общоградския ритуал пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика от 11.00 ч. По традиция преди това от 10.00 часа в храм „Св. Св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида.

В Плевен, Шумен, Русе от 11.00 ч с участието на военнослужещи от гарнизоните също ще бъде отдадена почит на Апостола. В същия час в Димитровград военнослужещи от 2-а механизирана бригада в Стара Загора ще участват във военен ритуал.

В София на 19 февруари почетен караул на Националната гвардейска част ще участва във възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски. По-рано през деня за граждани и гости на столицата Представителният ансамбъл на Въоръжените сили ще изнесе музикално-поетичен спектакъл „В памет на Апостола“ в парк театър „Борисова градина“ (начало 12.00 ч).

Източник: mod.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани