Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Народът аплодира марша на войската

[post-views]

Андрей Рангелов

vertolret_paradСъс спонтанни аплодисменти и искрени възгласи на възторг хилядите зрители на площад „Княз Александър Първи“ в София наградиха твърдата маршова крачка на представителните воински блокове по време на военния парад. Докато хората под пагон 

биеха крак по жълтите павета

гражданите ръкопляскаха усмихнати, а дечица развяваха националния флаг.
Парадът за Деня на храбростта и празник на Българската армия се превърна в народно тържество. Сред присъстващите беше целият управленски елит на държавата. Тук бяха президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, министри, депутати, генерали, дипломати, окичени с ордени и медали ветерани. С изпълненията си Гвардейският представителен духов оркестър задаваше маршовия ритъм на парада.
Днешният ден е ден на българската победа и на националната саможертва, каза в словото си в началото на парада президентът Плевнелиев. Преди това той прие строя от командващия парада генерал-майор Андрей Боцев. Държавният глава поздравяваше воинските блокове с празника, а те отговаряха с мощно „Ура!“.
Нека да благодарим на днешните български воини за техния професионализъм, мъжество и всеотдайност, с които допринасят за осъществяването на високоблагородната мисия по гарантирането на националната сигурност и изпълнението на съюзническите ни ангажименти, изтъкна в словото си президентът Плевнелиев. „След броени дни ще честваме 70-годишнината от победата над хитлерофашизма и участието на България в заключителната фаза на Втората световна война. В знак на преклонение пред 

храбростта и саможертвата

на нашите воини, във Военна академия ще положим 23 урни с пръст от бойните полета на Втората световна война, напоени с кръвта на български войници“, заяви той. „Народът никога не ще забрави своите храбри чеда. Нека в знак на нашата признателност да отрупаме със свежи венци и цветя хилядите паметници, издигнати в чест на отдалите живота си за Отечеството български офицери и войници. Нека помним, че българско бойно знаме никога досега не е пленявано и да се гордеем, че сме българи!“, апелира държавният глава и завърши словото си с: „Да живее България!.
Чу се бръмчене на хеликоптер и над площада прелетя Ми-17, който носеше националния трибагреник. Командир на екипажа беше подполковник Филип Ангелов, който има повече от 2600 летателни часа и е военен пилот № 1 за 2014 г. Втори пилот беше капитан Александър Бобчев.
parad_geenraliВоенната колона на парада се водеше от гвардейския взвод със знамената светини. По площада преминаха блоковете на Военна академия „Г. Ст. Раковски“, Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на силите и Националния военен университет „Васил Левски“. Веднага след парада на площада излязоха военни духови оркестри, които зарадваха столичани с музикално-строевите си изпълнения.
По-рано през деня пред Паметника на незнайния воин патриарх Неофит освети бойните знамена и знамената светини на Българската армия. „Нека измолим от Бога 

мирни и благословени дни

за нашия народ и държава, нека това поръсване с осветената вода на бойните знамена бъде видим знак за Божията помощ и подкрепа към всички вас, които сте посветили живота си на воинското служение на род и родина“, каза той. Нека тези знамена светини и занапред сигурно да водят и закрилят както вас, така и всички останали, милеещи за своето отечество, допълни патриархът. Прозвуча „Многая лета!“.
Със заповеди на министъра на отбраната и началника на отбраната бяха връчени награди на отличили се военнослужещи на тържество в резиденция „Лозенец“ след парада. Командирът на Националната гвардейска част бригаден генерал Боян Ставрев беше удостоен с награден знак „За отлична служба“ – за офицери, първа степен. 
Сред присъстващите беше и президентът Плевнелиев. Ще бъдем съпричастни към всеки въпрос, към всичко, което се отнася до Българската армия, каза министър Ненчев. Припомних си една сентенция, която твърди, че и най-тихият шепот ще се разнесе победоносно над Българската армия, ако говори истината, нека оттук насетне говорим само и единствено истината, защото това е пътят за успеха на БА, апелира той.
Личният състав на Въоръжените сили на територията на страната и зад пределите й достойно изпълнява ангажиментите, поети в национален и международен аспект, заяви вицеадмирал Николов. И пожела на всички: „Здраве и късмет и нека Св. Георги ви закриля!“.

 

 

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани