Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пета рота със сертификат

[post-views]

Цончо Драгански

voenen_strelbaНаблюдение, патрулиране, осигуряване на зона за сигурност за хуманитарни конвои,  борба с масови безредици, оказване на медицинска помощ, ескортиране на ВИП-лица, водене на преговори с представители на местната власт… Тези и много други ситуации бяха разиграни по време на тактико-специалното учение на 5-а рота от състава на Многонационалната бойна група на Европейския съюз ХЕЛБРОК. То се състоя на Гарнизонния учебен център „Добрич“ край Хасково и в него участваха също офицерите от националния елемент и военнослужещите от Щаба на силите. Учението на тема „Разделяне на враждуващи групировки“ бе част от сертификацията на ротата за готовност за бойно дежурство.
Обстановката бързо нарастваше, командирите взимаха решения, а информацията постъпваше към офицерите от Щаба на силите, които работиха по направления като личен състав, логистика, операции и планиране. Стремежът бе всички действия да са максимално близко до едни реални условия. 
voenni_uchenieВ Многонационалната бойна група ХЕЛБРОК участват Гърция (водеща страна), България, Румъния, Кипър и Украйна. Експедиционното тактическо формирование е с висока степен на готовност. Състои се от щаб, сухопътен, военноморски и военновъздушен компонент. Целта на Бойната група е да допринася за укрепването и бъдещето развитие на европейската политика за сигурност и отбрана. Тя трябва да е в състояние да изпълнява специфични задачи, произтичащи от сценарии, като евакуационни и хуманитарни операции, разделяне на враждуващи групировки със сила, предотвратяване на конфликти, превантивно развръщане, разоръжаване и операции по налагане на ембарго. 
Как се провежда обучението? За постигане на необходимите оперативни способности Бойната група планира дейности, съобразени с потребностите и на основа на общи решения. Страните участници отговарят за обучението на собствените си военни формирования в пунктовете за постоянна дислокация в съответствие с установените стандарти. А съвместното обучение се провежда по съгласувани планове и програми. При необходимост се организират срещи на представители на участниците в Бойната група за обсъждане на въпроси от взаимен интерес. 

voenni_strelba
5-а рота ХЕЛБРОК се представи успешно на сертификацията
По време на двудневното учение военнослужещите от 5-а рота бяха оценявани от комисия от  Съвместното командване на силите с председател полковник Любомир Пеев и наблюдатели под ръководството на полковник Цветан Каменов от Щаба на отбраната. На ГУЦ „Добрич“ бяха командирът на Многонационалната бойна група на Европейския съюз ХЕЛБРОК бригаден генерал Петрос Димистихас и командирът на батальона, към който е българската рота подполковник Калес Елефтерос. Командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Илиев също наблюдава действията на воините, тъй като ротата е от подчинения му 31-ви батальон в Хасково.
Да припомним, че заместник-командир на ХЕЛБРОК и национален командир на българския военен контингент е полковник Тони Трифонов. Заместник-командир на контингента и офицер за свръзка към щаба на операцията е подполковник Николай Александров. Командир на 5-а рота ХЕЛБРОК е капитан Лидиян Николов, а негов заместник е капитан Слави Красев. Взводни командири са капитан Данаил Цонев, старши лейтенант Иван Милушев и лейтенантите Иван Марков и Георги Величков.
След като вчера стана ясно, че 5-а рота ХЕЛБРОК получава сертификат, тя ще продължи подготовката си. Дежурството на българския контингент ще бъде от 1 януари до 30 юни 2016 г.

Председателят на Комисията по сертификацията полковник Любомир Пеев – началник на отдел „Съвместна подготовка“ в Съвместното командване на силите:

lubo_peevОт показаните действия на ротата се видя, че военнослужещите отговарят на всички изисквания, покриват нормативите и по областите, които са по изискванията на КРЕВАЛ, ще получат сертификат. 31-ви батальон от 2-ра Тунджанска бригада има традиции, подготвя досега всички роти за ХЕЛБРОК, така че нещата, които са научени, се предават, за да има приемственост.
Заместник-командирът на Бойната група и национален командир на нашия контингент полковник Тони Трифонов участва в непосредствената подготовка и има много голям принос за обучението на ротата. Сертификатът ще бъде връчен на полковник Трифонов в края на ноември, след двете учения в Гърция  „Талос-15“ и „Мидекс-15“, в които ще участват и наши представители. Той ще удостоверява, че от 1 януари българските военнослужещи са готови за дежурство и евентуално активиране.

petros_trifonov
Бригаден генерал Петрос Димистихас и неговият заместник полковник Тони Трифонов
Бригаден генерал Петрос Димистихас (Гърция) – командир на Бойната група ХЕЛБРОК:

Моята първа цел беше да се срещна с хората, с които предстоя да работя по време на бойното дежурство. Аз мисля, че има смисъл и за тях да видят своя бъдещ командир. През периода на подготовка ние трябва да придобием и развием способности, за да покрием критериите за Бойните групи на Европейския съюз. Когато приключи този период, ние трябва да сме готови да действаме ефективно, ако се наложи. Тук видях, че са положени големи усилия в обучението на ротата, която ще участва във формированието. Срещнах се с хора от ротата. и установих, че те се енергични и уверени. Тъй като сме от 5 различни държави ние трябва да установим процедурите, чрез които ще работим заедно. И мисля, че сме на прав път в това начинание. Като цяло, аз видях, че военнослужещите са професионалисти и мога да разчитам на тях. И ще бъда щастлив да работим заедно.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани