Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Островна дипломация по китайски

[post-views]

Боряна Радева

Редки дипломатически „любезности“ си размениха САЩ и Китай през изминалата седмица. Повод за напрежението е спорен архипелаг в Южнокитайско море, към който Пекин има претенции и в момента изгражда изкуствени острови.

Миналата сряда американски разузнавателен самолет P8-A Poseidon – най-модерният самолет за разузнаване на САЩ, прелетя над спорни райони в морето, където Китай изгражда изкуствени острови. По време на полета военноморският флот на Китай е отправил 8 предупреждения към американската машина. Информацията беше съобщена от екип на Си Ен Ен, който е бил на борда на самолета. В определен момент, след като американските пилоти са отговорили, заявявайки, че самолетът лети в международно въздушно пространство, китайски радиодиспечер, очевидно от военноморските сили, казал с раздразнение: „Това е китайският военноморски флот… Заминавайте си!“
От Вашингтон подчертаха, че полетът е бил в съответствие с международното право.
Според Пекин самолетът е напуснал международната зона осем пъти. Този инцидент наред с неотдавнашното предупреждение от страна на Китай към военен самолет на Филипините да напусне района около архипелага Спратли в Южнокитайско море, подсказва, че Пекин се опитва да наложи изключителна военна зона над новите острови, отбелязва Ройтерс. 
Южнокитайско море e част от Тихия океан. В морето се намират архипелази от стотици острови, много от които са постоянно под водата. В Южнокитайско море са открити огромни залежи на нефт и природен газ. Поради тази причина архипелазите Спратли и Парасел  са спорна международна териториална зона, за която претендират няколко държави в региона на Югоизточна Азия. В този спор участват Китай, Филипините, Виетнам, Малайзия и Тайван. Често се стига и до открити бойни действия между изброените държави за контрол над тези острови. Китай има претенции за 90 процента от територията на Южнокитайско море. 

Пекин: Ще стане инцидент!

Пекин реагира като изрази „крайно неудовлетворение“ от прелитането на американския военен самолет. Оттам призоваха Вашингтон да прекрати подобни действия или рискува да стане инцидент. „Има голяма вероятност такива действия да доведат до инцидент, те са много безотговорни и опасни, вредни са за регионалния мир и стабилност. Изразяваме крайното си неудовлетворение, призоваваме САЩ стриктно да съблюдават международното право и международните правила и да се въздържат от рискови и провокативни действия“, заяви говорител на външното министерство на Китай. Според него действията на САЩ са заплаха за сигурността на китайските острови и рифове. Китай ще продължи да наблюдава района отблизо и ще предприеме необходимите и подходящи мерки, за да предотврати мерки в ущърб на сигурността на китайските острови и рифове, добави представителят. 
САЩ обявиха, че полетът не е в нарушение и ще продължат напълно да упражняват правото си да действат в международни води и въздушното пространство. В средата на май американският държавен секретар Джон Кери заяви при посещението си в Пекин, че страната му е обезпокоена от действията на китайските власти по отношение на спорните острови. Според него изграждането на изкуствени острови засилва напрежението в региона. Представител на американската  делегация тогава съобщи пред Би Би Си,  че през последната година Китай изкуствено е увеличил площта на островите Спратли с около 800 хектара.
Китай от своя страна обвини САЩ, че провокирали другите страни от региона да издигат насрещни претенции за района на Южнокитайско море.
Ден преди инцидента от Джакарта за същото предупреди и помощник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън. Според него действията на Пекин подкопават свободата и стабилността, водят до рискове, които могат да провокират напрежение и дори конфликт.

Дрънкане на оръжия

Наскоро бяха публикувани сателитни снимки, които показват, че Китай напредва с изграждането на изкуствени прегради в района на островите Спратли. Също така изгражда писта за военни самолети. Проектът е започнал през март миналата година.
Някои експерти по сигурността се притесняват, че има опасност от конфронтация между двете големи държави. Официален американски представител заяви за „Гардиън“, че Пентагонът обмисля да изпрати военни самолети и кораби, за да подсигурят свободата на корабоплаването около изградените от Китай острови. Военният министър на САЩ Аштън Картър е поискал да бъдат разгледани различни варианти, включително изпращане на кораби и самолет на около 20 километра от рифовете, които Китай изгражда до спорните острови Спратли, поясни представителят.
Такъв ход би бил директно предизвикателство към усилията на Китай да разшири влиянието си в спорния регион. Обмисляме как да защитим свободната навигация в района, който е от изключителна важност за световната търговия, добави представителят, подчертавайки, че всяка опция трябва да бъде одобрена от Белия дом. Говорител на външното министерство на Китай заяви, че Пекин е „изключително обезпокоен“ от плана на САЩ. „Китай има правото да извършва наблюдение в съответното въздушно пространство и води, за да защити суверенитета на страната и да предотврати произшествия в морето“, подчертал говорителят на китайското външно министерство и добавил: „Ние се надяваме съответната страна искрено да зачита суверенитета на Китай в Южнокитайско море“.
Наскоро Китай обяви, че планира да разширява възможностите на военния си флот за операции далеч от бреговете на страната, тъй като е изправена пред голям брой заплахи за сигурността си, в това число в оспорваното Южнокитайско море, съобщи Ройтерс.
В документ, публикуван от Държавния съвет, се посочва, че целта е увеличаване на “защитата в открито море“ и преминаване от въздушна отбрана към офанзивни и отбранителни възможности. Правителството критикува съседите си заради „провокативните им действия“ спрямо китайските рифове и острови. 

Мирен план

Тази седмица Тайван предложи мирна инициатива за разрешаване на териториалните спорове в Южнокитайско море, съобщи „Гардиън“. Президентът на страната Ма Инцзю призова имащите претенции да отложат временно своите разногласия, за да се даде възможност за преговори за споделяне на ресурсите в акваторията. „Настояваме за свободна навигация и полети над Южнокитайско море“, каза той на международна конференция в Тайпе и призова за мирно решение „преди да избухне голям конфликт“.
Планът на Ма е подобен на предложението от 2012 година за Източнокитайско море, което позволи Тайван и Япония съвместно да извършват риболов в оспорваните територии. Но сега е малка вероятността планът да се одобри от Китай, който има претенции към 90% от Южнокитайско море. Пекин вече няколко пъти отклони опити за многостранни преговори. 
Междувременно АФП съобщи, че виетнамски и филипински войници са играли футбол заедно на държания от Манила остров Североизточен Кай (Парола), който е част от архипелага Спратли. Освен футбол е имало волейболен мач и песни. Това, според агенцията е знак за тясно сътрудничество между двете азиатски държави на фона на напрежението с Китай. Миналата година филипински войници посетиха държания от Виетнам остров Югозападен Кай за подобни игри.

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани