Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Полковник Калин Ценов: Икономисваме по 8000 лв. на ден само от нощувки

[post-views]

kalin_cenovПолковник Калин Ценов е командир на Базата за специална техника към ВВС, чиито задачи са свързани с логистичното осигуряване на Военновъздушните сили. Към базата са и военните формирования 42130 – Боровец, и 26810 – Поповица, както и Центърът за специализирана подготовка на летателен състав (ЦСПЛС) на ВВС край Варна. 
Поводът за разговора с полк. Ценов е успешното възстановяване и пускане в експлоатация на една бивша почивна база, наречена „Варна – 2“, превърната в сегашния център. Това място, което стои занемарено десет години, днес предлага прекрасни условия за провеждане на всички морски учения, тренировки  и подготовки на Военновъздушните сили. Другият повод е по-личен, защото във ВВС се знае, че когато полк. Ценов се заеме с нещо, то винаги стига до успешен завършек.  Разговорът се проведе след приключване на мероприятията на ВВС на летище „Балчик“ и на зенитно-ракетния полигон „Шабла“ в началото на юни. В разговора полк. Ценов благодари на летците от всички авиобази за разбирането, което проявяват към работата на своите логистици. 

– Господин полковник, как успяхте да превърнете запустялата база в чист, спретнат и чудесно функциониращ Център за специализирана подготовка на летателния състав на ВВС?
– Това, което виждате, е резултат от комплексните и разнообразни усилия на доста формирования. Бяха сформирани екипи и създадена програма. Целта беше да възкресим този район, който е бил собственост на Министерството на отбраната дълги години и е служил за отдих и възстановяване на личния състав от Българската армия. 

През лятото на 2013 г. беше предложено на ВВС от ръководството на МО районът да бъде усвоен ако има интерес към него. Трябваше да се прецени дали е възможно да бъде изградена тази база, която виждате сега. Общата оценка беше, че въпреки тежките условия, в които се намира районът, ще бъде направен сериозен опит да възстановим и да постигнем някакъв резултат в интерес на подготовката на Военновъздушните сили с цел комплексното възстановяване на летателния състав по време на ученията, тренировките  и подготовките на море. 
basein_vvsВ края на август 2013 г. беше сформиран щатът на Центъра за специализирана подготовка „Варна – 2“, с числен състав 7 души. Ние искахме около 30, но заради икономии ни отпуснаха 7 бройки. Четирима от хората са цивилни и отговарят главно за поддръжката. 
Така с изключителното съдействие на военните формирования от Базата за специална техника на ВВС, формированията от Боровец и Поповица, и подкрепата на Командването на ВВС, захванахме ремонта и преоборудването на Центъра. Естествено започнахме с едно голямо почистване и с възстановяване на водопровода. Възстановихме и покрива на хранителния блок. Първото сериозно изпитание за Центъра беше през миналата година, когато осигурихме морската подготовка на колегите от Безмер. Това ни даде увереност, че можем да продължим напред, за да стигнем до ситуацията в момента, когато сме настанили 157 човека. Активирани са 50 бунгала, които могат да поемат и 200 души. Хранителният блок може да се справи със задачи по приготвяне, разпределение, консумиране и предаване на храната на мястото, където се провеждат ученията, за около 170 човека. 

vvs_centur– Защо е важно ВВС да разполагат с този Център?
– Подготовката на личния състав на ВВС е един от основните елементи за осигуряване на възможностите за изпълнение на задачите, поставени пред тях. Една от най-важните подготовки за летателния състав от ВВС това е морската подготовка, тъй като, както казват летците, има невероятна разлика от летенето над суша и от полетите над море. Затова тази подготовка, която години наред е поддържана в по-ограничен вариант, сега се налага да бъде възстановена и разширена, предвид най-различни обстоятелства. Подготовката е необходима не само за поддържане на способностите на действащия летателен състав, но и за придобиване на такива способности от новите поколения летци, които постъпват в редовете на ВВС. Те трябва да притежават безупречната и безусловна способност да оцеляват при всякакви условия. И една от най-важните способности е оцеляването на море. 

– Вие сте участвали и много активно в осигуряването на авиошоуто на ВВС „Това сме ние“ през миналата година. Там какви бяха предизвикателствата?
centur_vvs– Отговорностите, които стоят пред Базата за специална техника на ВВС, накратко се заключават във възможността да бъде осигурена автономност на Военновъздушните сили при постигането на целите и изпълнението на мисиите. Участвахме в предварителния етап на авиошоуто главно с това, което е свързано с подготовката на терените, на  подходите, логистичната поддръжка, разполагането на техниката и всичко останало от по-широкия спектър на логистиката. Не става дума за техническа подготовка на летателните апарати, там имаме частично участие. Когато се налага доставка на креогенни газове, ние го правим. Друга задача на базата е транспортното осигуряване на ВВС. 

– Кое е най-важното в логистиката? Защо тя трябва да се подкрепя?
– Задачата на логистиката е, осигурявайки перфектното изпълнение на бойните задачи, все пак да остане в сянка. По-важното е тези, които изпълняват задачите, да я усещат като сила зад себе си. 
Освен това логистиката участва и в намаляването на разходите по осигуряването на личния състав при провеждане на мащабни учения. Ако си представим, че в момента средната цена на нощувка в района, където провеждаме учението, е около 50 лева, след като направихме сметката, се оказа, че дневно икономисваме близо 8000 лева само от разходите за настаняване на хората. Тук не става дума за храната, за начина, по който тя се приготвя и затова, че се изпълняват редица условия за разнообразие и качество. Не говорим и за водата, която се полага в необходимите количества. Затова искам пак да подчертая, че всичко това се случва с участието на много хора. Първа зенитно-ракетна база също ни подкрепя много. Основна логистична поддръжка получаваме и от Военноморските сили. 

Михаил Григоров

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани