Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Казахстан ще поиска да бъде сложен край на ядрените оръжия до 2045 г.

[post-views]
Казахстан ще поиска да бъде сложен край на ядрените оръжия до 2045 г.

Казахстан иска ядрените оръжия по целия свят да бъдат премахнати до 2045 г., става ясно от изявление на казахстанския външен министър, публикувано днес, предаде ДПА.

„Сегашната военна ситуация в Украйна, приказките за ядрено превъоръжаване и взаимните заплахи за употребата на ядрени оръжия ни карат повече от всякога да се замисляме за това колко е уязвимо човечеството и колко е важно тези смъртоносни оръжия да бъдат забранени и унищожени“, се казва в публикацията на министър Мухтар Тлеуберди във в. „Литер“.

Изявлението на казахстанския министър едва ли ще се радва на особена популярност в Русия, която е една от основните ядрени сили в света, отбелязва ДПА.

Руски сили помогнаха на казахстанското правителство да се справи с безредиците, които обхванаха Казахстан в началото на годината.

Въпреки тази помощ Казахстан не е съгласен с Кремъл по всички въпроси.

Миналата седмица например президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев заяви, че страната му няма да признае самопровъзгласилите се републики в Източна Украйна.

За кратък период от време Казахстан беше ядрена държава след разпадането на Съветския съюз, тъй като на казахстанска територия имаше ядрени оръжия, както в Беларус и Украйна. По силата на споразумения с Москва тези оръжия в крайна сметка бяха върнати на Русия, отбелязва ДПА.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани