Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай се похвали с успешен тест на ПВО

[post-views]
Китай се похвали с успешен тест на ПВО

Китай извърши тест за прихващане на ракети срещу наземни цели, който „постигна очакваната си цел“. Това обяви китайското Министерство на отбраната, цитирано от „Ройтерс“.

От ведомството уточниха, че тестът е бил отбранителен и не е насочен срещу конкретна страна.

Китай засили изпитанията на всички видове ракети – от такива, способни да унищожават сателити в космоса, до усъвършенствани балистични ракети с ядрен накрайник, като част от амбициозен план за модернизация, наблюдаван от лидера Си Дзинпин.

И преди Пекин е тествал ракетни прихващачи. За последно за подобно изпитание беше официално обявено през февруари 2021 г., а по-рано – през 2018 г. Държавните медии съобщават, че Китай провеждал тестове на противоракетни системи поне от 2010 г. насам.

В кратко изявление късно в неделя Министерството на отбраната заяви, че изпитанието е било проведено тази нощ.

„Тестът постигна очакваните цели“, обявиха от ведомството и поясниха, че той е бил отбранителен и не е бил насочен към никоя страна.

Китай, заедно със своя съюзник Русия, многократно се е противопоставял на разполагането на американска система за противоракетна отбрана THAAD, осигуряваща защита на зона на голяма надморска височина, в Южна Корея.

Пекин разкрива малко подробности за собствените си ракетни програми, с изключение на спорадични кратки изявления на Министерството на отбраната или в държавни медии.

През 2016 г. Министерството на отбраната потвърди, че продължава с тестовете на противоракетна система, след като снимки за това се появиха по държавната телевизия.

Пекин твърди, че такава технология е необходима за националната отбрана и сигурност.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани