Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С „Риголето“ и „Пепеляшка“ в Софийската опера

[post-views]

Pepelqshka
''Пепеляшка''
На 23 януари, от 19 ч. Софийската опера ще представи шедьовъра на Джузепе Верди „Риголето“. Главната роля изпълнява баритонът Карлос Алмагер – гост за трети път на столична сцена. Роден в Мексико Сити, в ранна възраст изучава различни музикални инструменти. Първия му учител по пеене е маестро Франсиско Амадор. На 18 г. Алмагер печели трета награда на конкурса за млади оперни певци „Карло Морели“ в родния си град, а през 1994 – първо. Установява се в Барселона със стипендия за обучение в Сиена, Италия. В Испания великият баритон Винсента Сардинеро е негов учител до 2003. 
Карлос печели международни награди на конкурсите: „Франсиско Виняс“, „Хайме Арагал“, „Хулиан Гаяр“, „Франсиска Куарт“, както и „Вервие“ в Белгия, в Португалия и др. Пее на сцените в Германия, Белгия, Испания, Италия, Япония, Мексико, Гърция, Румъния, България, Австралия, Швейцария, Виена, Китай, Ню Йорк, Израел, Лондон, Чили, САЩ,  Холандия, Франция. Прочутата е ролята му за драматичен баритон – Андре Шение, както и в оперите „Момичето от Златния Запад“, „Атила“, „Набуко“, „Отело“, „Тоска“, „Симон Боканегра“, „Макбет“, „Риголето“, „Трубадур“, „Палячи“, „Луиза Милер“, „Бал с маски“, „Аида“, „Силата на съдбата“. Носител е на медал на художествената критика в родината си и на отличието „Д-р Алфонсо Ортис Тирадо“ в Аламос Сонора в Мексико.
В другите роли на спектакъла: Херцогът на Мантуа (Даниел Дамянов), Джилда (Ирина Жекова), Спарафучиле (Светозар Рангелов), Мадалена (Благовестта Мекки-Цветкова), Джована (Румяна Петрова), Граф Монтероне (Димитър Станчев), Маруло (Атанас Младенов), Борса (Пламен Папазиков), Граф Чепрано (Стоил Георгиев), Графиня Чепрано (Силвана Пръвчева), Паж (Надя Колева), Офицер (Георги Дуков). Диригент Григор Паликаров, режисьор Пламен Карталов.

Karlos Almager v rolyata na RigoletoНа 24 януари солистката на букурещката опера – Оана Андра, ще долети от  северната ни съседка, за да изпълни от 16 ч. ролята на   Пепеляшка  от  едноименната опера на Росини. Андра е мецосопрано, лауреатка на много конкурси. Пяла е в „Ла скала“, „Метрополитен“ и на други места. След Букурещката консерватория е специализирала в Италия и САЩ. В „Пепеляшка“ участват и първите сили на Софийската опера: Хрисимир Дамянов, Атанас Младенов, Николай Петров, Милена Гюрова, Благовеста Мекки-Цветкова, Мартин Цонев. 
Вера Петрова, режисьорката на „Пепеляшка“, е решила спектакъла в кукленски стил като динамична мозайка на фантазното, което на места стига до пародийно. Тя и певците са заредени с „лудостта“ на Росини да преодоляват екстремните ситуации чрез въображение и  комедиен присмех.  „Посланието, което артистите отправят към зрителите, се налага само: „Да тръгнем по пътя, по който можем да намерим себе си чрез смелост и решителност!“. Диригент на „Пепеляшка“ е Григор Паликаров.

На 30 януари от 19 ч. и на 31 януари от 16 ч. на сцената ще прозвучи операта от Жорж Бизе „Ловци на бисери“. Режисьор на постановката е проф. Светозар Донев, а диригент – Борис Спасов. В ролята на Лейла и в двата спектакъла ще се изяви гостуващото сопрано Веселина Василева. Певицата е родена във Враца. През 1995 г. завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“. Работи в Русенската държавна опера. От 1997 г. започва активни гастроли в цяла Европа, Америка и Япония. Притежава изключително богат оперен репертоар.

Най-ново

Единична публикация

Избрани