Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Спортът – задължение и страст

SUHOPYTNI VOSKIНа Общоармейския шампионат по стрелба с пистолет „Макаров“, проведен по традиция във Велико Търново, отборът на Сухопътните войски завърши втори в комплексното класиране след състава на НВУ „Васил Левски“. Всъщност, Сухопътните войски бяха представени изцяло от състезатели на 68-а бригада „Специални сили“. А това вече става традиция. 

Доволни ли са командосите от спечелването на сребърните медали? За пореден път се състезавахме като отбор на Сухопътните войски, които избират най-доброто от подчинените им формирования. „Логично е ние от 68-а бригада най-сериозно да наблягаме най-много на всички общоармейски шампионати и наши военнослужещ или целият отбор да представят Сухопътните войски“, заявява капитан Стефан Николчев. Той  е завършил военното училище във Велико Търново през 1995 г., профил – мотострелкови. Разпределен е на служба в Парашутната бригада, предшественик на 68-а бригада „Специални сили“. И оттогава досега е в редиците на това военно формирование. Бил е командир на взвод, командир на рота и началник на „Парашутна служба“. От 2008 г. е на сегашната си длъжност в отделение „Бойна подготовка“ на бригадата, като отговаря за физическата подготовка и спорта.

„Състезанието беше оспорвано. На пръв поглед стрелбата с пистолет протича бавно, спокойно, защото упражненията са такива. Но се усещат напрежението, динамиката, смятането на точки. И оттам се получава един състезателен характер въпреки спокойствието, което цари на пръв поглед. Защото залогът е голям, всеки се е подготвял и иска да се докаже в шампионата. На никого крайният резултат не е безразличен. Отборно станахме втори, въпреки че през последните години не сме слизали от върха. Колегите от НВУ „Васил Левски“ показаха добри резултати. Браво на тях! Отстъпихме една позиция назад, но смятам, че догодина всичко ще си дойде на мястото“, продължава капитан Николчев. Заедно с него при мъжете са се състезавали капитаните Богдан Бобев и Васил Маринов, старшина Иван Митев и ефрейтор Иван Атанасов. В състава при жените са били лейтенант Стела Рангелова, редник Лидия Петкова и цивилен служител Спаска Павлова. Двата тима са завършили трети в класиранията при мъжете и при жените и комплексно са заели второто място. Спаска Павлова пък е индивидуална победителка сред жените.

От началото на годината представители на 68-а бригада защитават честта на отбора на Сухопътните войски. Каква е равносметката досега? В зимния шампионат – ски-спускане, ски-бягане и ски-ориентиране, те завършиха на второ място. А през април спечелиха шампионата по дуелна и щафетна стрелба с автомат „Калашников“ в надпреварата с още 9 отбора. 

Капитан Николчев очаква подобно класиране и в предстоящите първенства по футбол, военен трибой и ориентиране. По традиция командосите се представят много силно в трибоя, който се провежда в Шумен – крос 3 км, стрелба с автомат „Калашников“ и хвърляне на граната в цел. Например, през 2012 г. избраниците на 68-а бригада спечелиха KAPITAN NIKOLCHEVотборно първото място, а шампион в генералното индивидуално класиране стана капитан Стефан Николчев. Трябва да се припомни, че тогава тимът на Сухопътните войски завоюва второто място, като в него не участваха представители на 2-ра, 61-ва и 68-а бригада, които бяха в съставите на своите отбори.

През 1995 г. капитан Николчев е завършил военното училище и от следващата 1996 г. неизменно се състезава в отборите на бригадата. Индивидуално – на различни шампионати, е заемал челни позиции, но смята, че най-силният му шампионат е военният трибой, в който е ставал няколко пъти индивидуален първенец. „Продължавам да тренирам, въпреки „скромните“ ми 44 години. Всекидневно поддържам формата си, доколко ми позволяват службата и другите ангажименти. Така че се опитвам да се държа на ниво в това отношение. Поддържам едни и същи килограми от курсант досега“, споделя капитан Николчев. Възнамерява, докато има възможност, да продължава да се състезава. Според него, резултатите ще покажат кога е дошло времето да се оттегли и да приключи с активната спортна дейност. Но ще продължи да е в спорта като треньор, водач и ръководител. 

Как определя съставите на отборите за шампионатите? „Понякога провеждам вътрешни състезания, за да отсеем или да привлечем нови състезатели. Но като цяло личният състав на бригадата е малък, познавам възможностите почти на всеки военнослужещ и не ми се налага да правя вътрешни „пресявки“. Наясно съм, за коя дисциплина, за кое състезание, кой би свъSUHOPYTNI VOSKI 4ршил най-хубава работа, привличам го за периода за подготовката и ако демонстрира възможности, автоматично бива включен в състава“, обяснява капитан Николчев. И дава пример с ефрейтор Иван Атанасов. За първа година той е провел подготовка по стрелба с пистолет и е показал страхотни възможности и високи резултати. На първенството е станал четвърти в индивидуалното класиране и е получил повиквателна за представителния национален военен отбор, като през този месец е извикан на квалификации. 

Какво е спортът за капитана?  В началото е мислел, че той е само хоби, но постепенно се е превърнал в една голяма страст, а впоследствие –  и задължение, и начин на живот. Опитва се да предаде същото разбиране, както на състезателите, които подготвя, така и на синовете си. Радва се, че 15-годишният Денис му подражава в това отношение. Малкият му син Виктор е на 8 години, но и той гледа баща си и батко си, и „попива“ обичта към спорта.

В заключение, капитан  Стефан Николчев отчита кои са основните фактори за успехите на формированието в общоармейските шампионати. Това са отделените ресурси и разбирането на командването и на целия личен състав колко важни са спортът и физическата подготовка за военнослужещите от 68-а бригада „Специални сили“. 

Абонирана за първото място

Първото място в индивидуалната надпревара при жените в Общоармейския шампионат по стрелба с пистолет спечели цивилният служител от 68-а бриSUHOPYTNI VOSKI 3гада Спаска Павлова. Това не е нито изненада, нито пък толкова голяма новина. На миналогодишното първенство тя бе също първа. Завършила е спортното училище в Пловдив със специалност „Спортна стрелба“. Прекъснала е тренировките, но след като е постъпила на работа в бригадата през 2005 г., е подновила подготовката си – този път с пистолет „Макаров“. 

Какво я влече в стрелбата? „Тръпка е, когато все повече и повече имаш желание да стреляш и да гониш все по-добри резултати“, отговоря Спаска Павлова. Започнала е от малка – отначало с пистолетите със стрелички на стрелбището на автогара „Родопи“, а след това и в спортното училище. 

Признава, че с всеки шампионат конкуренцията се увеличава. Има голям опит, но казва, че винаги се притеснява, като излезе на огневия рубеж. Но след това се справя с напрежението. Според нея, най-важното за стрелбата е спокойствието. 

Скъп спомен за Спаска Павлова е шампионатът по стрелба с пистолет „Макаров“ през 2013 г.  във Велико Търново. Тогава тя бе пак първа. А съставът на 68-а бригада спечели пет купи от пет възможни – отборно и индивидуално при мъжете, отборно и индивидуално при жените, както и в комплексното класиране. 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани