Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Народът аплодира марша на войската

[post-views]
Народът аплодира марша на войската

С аплодисменти и радостни възгласи многохилядното множество от хора, присъстващо на военния парад на площад „Княз Александър Първи” в София, изрази възхищението си от маршируващите по жълтите павета воински блокове, дефилиращата бойна техника и прелитащите във въздуха самолети и хеликоптери. Денят на храбростта и празник на Българската армия се превърна в тържество на патриотизма и мощта на войската. С „Ура!” строят посрещна бойните знамена и знамената-светини на Българската армия.

IMG_8248
Колоната от стоманени машини демонстрира мощта на войската.
На кръстопътя на географията България е оцеляла 13 века и когато силата на противника е сломявала нашия многоброен народ, силата на духа го е възкресявала, дори след векове на робство, затова Св. Георги – воин и християнски светец е символ на непобедимата ни воля и упование. Това каза президентът Румен Радев в началото на празничната церемония, след като прие строя от командващия парада генерал-майор Михаил Попов – командир на Сухопътните войски. Държавният глава поздрави строените воински блокове. Редом с българите, за първи път на парад у нас, в общия строй имаше и македонска рота, чиито бойци също отривисто отговориха на президентския поздрав.„В днешния свят армията възвръща ролята си на действен гарант на сигурността и благоденствието. България е стожер на мира в нашия обременен от история регион. На съседите си гледаме като на приятели и днес на жълтите павета приветстваме марша на нашите братя македонци”, заяви в словото си президентът, а присъстващите изръкопляскаха.

IMG_7864
Министър Красимир Каракачанов, президентът Румен Радев и генерал Андрей Боцев наблюдаваха стегнатата маршировка на воинските блокове.
„Но българите трябва да осъзнаем, че свободата и суверенитетът не се гарантират с думи и декларации, а се обезпечават с достатъчно сила и доблест, че нехайното отношение към армията подкопава държавността“ категоричен беше държавният глава. Той посочи, че 6 май не е само празник на Българската армия, но и ден на храбростта. „България е била силна, когато е живяла под знака на доблестта и добродетелите. Затова благодарност към храбрите”, каза още президентът.

Екна националният химн в изпълнение на Гвардейския представителен духов оркестър. Над площада прелетя вертолет Ми-17, носещ националния трибагреник и парадният строй наби крак по жълтите павета. 
Преминаха знаменен взвод на НГЧ със знамената-светини и представителните блокове с бойните знамена на ВА „Г. С. Раковски”, НГЧ, НВУ „В. Левски”, СВ, ВВС, ВМС, 68-ма бригада „Специални сили”, Мобилната КИС, подчинена на СКС, както и представителният блок на македонската армия. Във впечатляващ синхрон на неголяма височина над площада прелетяха хеликоптери Ми-24 и „Кугър”, самолет „Спартан”, учебни самолети L-39ZA и „Пилатус” РС9М, щурмовиците Су-25 и изтребители МиГ-29. Над София замириса на керосин. Площадът бурно аплодира изпълнението на военната авиация.

Дойде ред на сухопътната и зенитно-ракетна техника. Под възторжените ръкопляскания на присъстващите стоманената колона премина в идеален ред. По жълтите павета дефилираха танкове Т-72, 122-мм самоходна гаубица 2С1 – „Гвоздика”, бойни машини на пехотата – БМП-1 и БМП-23, 120-мм самоходна минохвъргачка Б1-11 „Сани”, БТР 60ПБ, ЗРК Оса-AK“, 152-мм оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град”, тактически ракетен комплекс „Точка”, бронирани автомобили „Мерцедес” G 270, бронирани машини „Хамър“, „Командо Селект” и „Гардиън”, пускови установки от ЗРК С-300 (SA-10) и транспортно-зареждащи машини за ЗРК С-125 (SA-3) и С-200 (SA-5).

Преди парада на площада пред паметника на Незнайния воин Мелнишкият епископ Герасим отслужи тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини. Поднесени бяха венци и цветя в памет на загиналите български воини. След парада пред входа на Президентството беше извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул. Празникът беше отбелязан и във всички гарнизони на Българската армия в страната и от воините ни в българските контингенти зад граница.

IMG_8823
В резиденция ‘Лозенец’ тост за Българската армия вдигнаха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, посланикът на Великобритания Ема Хопкинс, евродепутатът Ангел Джамбазки, посланикът на САЩ Ерик Рубин и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Министър Каракачанов: Да бъдем сигурен съюзник в НАТО
Една от задачите пред нас е да превърнем Българската армия в сигурен и надежден съюзник в НАТО, а втората – армията да има всички възможности и способности, за да отстоява териториалната цялост, независимост и суверенитета на България. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, след като награди отличили се военнослужещи и цивилни служители в резиденция „Лозенец”. 
Искам да поздравя и нашите приятели – заместник-министъра на отбраната на Македония, заместник-началника на ГЩ на Македония, и нашите гости. Ще помогнем Македония да бъде редом с нас в НАТО и ЕС”, изтъкна министърът на отбраната. И вдигна тост с червено вино „за славната и непобедима Българска армия и за нейните бъдещи успехи”.
С парада, в който се представихме достойно, показахме на обществеността, че Българската армия не е беззъба, а притежава личен състав, въоръжение и техника, за да изпълни конституционните си задължения, обърна се към присъстващите началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, който също връчи награди на отличили се воини.

Ангел Джамбазки: Ние, българите, обичаме армията си
Ние, българите, обичаме своята армия, която е основата на държавността. Това каза за в. „Българска армия” евродепутатът Ангел Джамбазки. „Видяхме, че на парада, въпреки очакванията за дъжд, дойде огромен брой хора, които приветстваха бойните знамена и аплодираха своята армия. Това е впечатляващо, това е невероятно! Няма друга институция в България, която да бъде толкова обичана от хората. Няма!”, заяви той. По думите му това показва, че усилията на военния министър и на екипа му за това да бъдат възстановени достойнството и способностите на БА, дават резултат.

„Слушаме непрекъснато как армията била неспособна, разпасана… Това го говорят неграмотни, комплексирани и недобронамерени хора. Най-ценното нещо на една армия, особено на БА, винаги е бил боецът. Фокусът трябва да бъде върху боеца. Техника се купува, техника се чупи, но най-важното е войникът. И когато се говори за боеца, не трябва да се разбира само заплатата. Огромната част от хората, които работят в структурите на отбраната не са там за заплати, а защото са достойни българи. Те имат много повече нужда от уважението на обществото”, сподели евродепутатът. Той напомни, че участието в парада на воини от Македония е за първи път след 1989 г. „Но нека напомня – македоно-одринското опълчение е част от Българската армия. Имаме македонска пехотна дивизия, македонски полкове. Няма нито едно по-логично място за армията на Република Македония от военния парад в София”, заяви Джамбазки. И допълни: „Много други армии са минавали през София като пленници, но македонските военнослужещи минават като наши братя. Това е чудесно”.

IMG_7663Дядо – генерал, внук – гвардеец
В истински талисман на парада се превърна малчуган, облечен във военна униформа. Който, на всичкото отгоре, козирува като истински войник на президента, а Румен Радев също му отдаде чест.
Оказа се, че детето е най-големият внук на бившия директор на Служба „Военна информация” генерал-майор от резерва Пламен Студенков, който присъства в униформата си на парада. Малчуганът носи името на дядо си – Пламен. „Всеки празник, всеки 6 май е голямо преживяване и за цялата страна, и особено за хората във Въоръжените сили. Това е признателност за работата на офицерите, сержантите, войниците и оценка за важността на тяхната работа”, сподели за в. „Българска армия” генерал-майор Студенков. „Като офицер от Въоръжените сили, от БА винаги съм присъствал на 6 май, както и днес – заедно с най-малкия гвардеец”, допълни с усмивка той.         

Боб чорба в музея
Войнишка боб чорба от походна кухня успяха да вкусят посетителите на Националния военноисторически музей (НВИМ), който на 6 май имаше специална програма и вход свободен. Хиляди хора от всички възрасти разгледаха експонатите, а децата се катереха по оръдията и бойните машини. Осигурен беше свободен достъп до пилотските кабини на изтребител-прехващач МиГ-21 бис, хеликоптер МИ-8 и други експонати.
За доброто настроение на всички се погрижи Представителният духов оркестър на Сухопътни войски със своите музикални изпълнения. Посетителите разгледаха откритата наскоро изложба „Враг/Приятел” и присъстваха на прожекцията на филма „Помни войната 1915 – 1918. I част” (виж още на стр. 20). Ден на отворени врати имаше и във филиалите на НВИМ във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

IMG_8927US-джаз за Гергьовден
Разнообразни музикални изпълнения, сред които много джаз, звучаха в резиденция „Лозенец” за Гергьовден. Изпълнители бяха не само воините от Гвардейския представителен духов оркестър, но и техни колеги от оркестъра на сухопътните войски на САЩ в Европа. Американците са на турне в България, като свириха в Русе на 4 май, във Велико Търново на 5 май и в София са на 6 май, обясни Раиса Йорданова от пресслужбата на посолството на САЩ у нас. По думите й целият оркестър е разпределен на групи. В резиденция „Лозенец” осем американски военни музиканти свириха джазови парчета. Същия ден друг състав се изяви на бул. „Витоша”, а по-късно изнесе концерт пред Народния театър „Ив. Вазов”.

 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани