Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Създадоха дрон прехващач за многократна употреба

[post-views]
Създадоха дрон прехващач за многократна употреба

Дрон за многократна употреба беше създаден от водеща американска отбранителна компания, който може да излети самостоятелно и да прехване връхлитащи противникови дронове. Може също така да се върне безпрепятствено на земята, да зареди с гориво и пак да излети на мисия.
Задачата му е да противодейства на атаките с дронове срещу американската армия. Доставките за армията на дрона прехващач започват тази година и ще продължат и през 2025 г. Вече са поръчани 500 броя.


Дронът Roadrunner-М е изпратен за изпитания в армията от януари 2024 г. Оборудван е с фугасна бойна глава. Освен безпилотни летателни апарати и дронове камикадзе той може да прехваща и крилати ракети и самолети. На практика това е малък самолет с два реактивни двигателя, който може да излита вертикално, за да провежда разузнаване, патрулиране и прехващане на въздушни цели. От компанията производител казват, че Roadrunner-М е нещо средно между ракета за многократна употреба и пълномащабен автономен самолет. За разработването и въвеждането му в производство се действа много усилено, защото за такъв дрон особено настояват от Командването на Силите за специални операции. Те имат конкретно изискване той да може да прехваща дронове от Група 3, които тежат до 600 кг, но Roadrunner-М може повече.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани