Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Национална програма запознава учениците с военното дело

[post-views]
Национална програма запознава учениците с военното дело

Министерският съвет утвърди национални програми за развитие на образованието. Една от тях е „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“. Тя обхваща два модула – до 30 юни 2024 г. и от 1 юли до 14 септември 2024 г. Изпълнява се на територията на Република България и обхваща училища, в които се обучават ученици от VIII до XII клас.

Първият модул предвижда разработване на училищни проекти,  свързани с изследване на историческото минало на Българската армия. Той се организира, изпълнява и финансира от Министерството на образованието и науката в рамките на 300 хил. лв.  Вторият, който ще се проведе в НВУ „Васил Левски“,  е провеждане на национален форум за обучение и за представяне на добри практики на ученици, участващи в дейностите от първия на тема: „Запознаване на учениците с военното дело и със славното историческо минало на Българската армия и споделяне на добри практики“. Той се организира, изпълнява и финансира от Министерството на отбраната в рамките на 200 хил. лв. Във форума ще участват 33 отбора с по 10 участници, включително ръководител, излъчени от училищата от всички области в страната.

Общата цел на проекта

е изграждане и поддържане на училищни традиции, свързани с патриотичното възпитание. По-конкретно, с двата модула се търси формиране на граждански ангажирани личности, приобщени към ценностите на демократичното общество; осмисляне на свободното време на учениците със занимания по интереси, подпомагащи интелектуалното, духовното, нравственото и физическото им израстване; засилване на интереса на учениците към историята и постиженията на Българската армия.

От всички 100 училища, получили финансиране по програмата, 35 ще участват във втория модул в Националния военен университет, като 28 от тях са класираните на първо място училища по първия модул, а останалите 7 училища ще бъдат избрани от експерти в МОН в низходящ ред по критерий „най-голям брой ученици в областта“ от класираните от РУО училища на второ място.

Заниманията по втория модул ще се провеждат в НВУ „Васил Левски” – гр. Велико Търново, в рамките на една седмица за всяка група. Учениците трябва да са клинично здрави, удостоверено с медицинска бележка.

Заниманията ще бъдат предимно навън

само при необходимост в класните помещения и кабинетите. Включени са щафетни и състезателни игри за учениците. Необходимото материално осигуряване, медицинското обслужване и настаняването се осигуряват от НВУ „Васил Левски”. Всеки участник следва да си осигури спортен екип (анцуг) и спортни обувки за участие в практическите занимания.

През миналата година 290 ученици от 25 области в цялата страна преминаха през Националния военен университет „Васил Левски“ по втория модул на Националната програма „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“. Темата бе същата „Запознаване на учениците с военното дело и със славното историческо минало на Българската армия и споделяне на добри практики“.

В продължение на пет седмици преминаха общо 327 участници в програмата – 290 ученици от 34 училища и 37 ръководители. Занятията бяха по военна топография, строева и тактическа подготовка, лидерска подготовка, огнева подготовка, ядрена, химическа и биологична защита, оцеляване в природата, запознаваха се с уставите на военната служба.

Според правилата на НВУ учениците получаваха военни камуфлажи и оръжие,

влизаха в строя на курсантите

и живееха с техния режим. Ставаха преди 6 ч. сутринта, имаха задължителна физзарядка, след което се строяваха на плаца, за да участват в ритуала по издигане на българското знаме, съобщават от университета. След занятията, които са и теоретични, и практически, денят им завършваше отново на плаца, където те заедно с курсантите присъстваха и на ритуала по сваляне на знамето на България.

Истината е, че всички ученици останаха много впечатлени от реда в университета, от воинското ежедневие и ежедневието на курсантите и много бързо свикваха с войсковия начин на живот, коментира подполковник Стефан Маринов, който бе началник на център „Професионално и продължаващо обучение“ и ръководител на модула в НВУ.

Занятията по лидерска подготовка и стрелбата с еърсофт системата са били най-вълнуващи и интересни за децата, които в края на обучението получиха сертификати за участието си в програмата. „На пръстите на едната ми ръка се броят тези, които не успяха да се справят с режима и избраха да си тръгнат, преди да е изтекла седмицата им. Всички останали не искаха да се разделят накрая. Аз самият натрупах преживявания, които дълго ще помня, особено след срещите си с някои от отборите. Никога няма да забравя малката Александра от Видин, която наесен ще бъде в IV клас, но тук не се оплака нито веднъж и смело премина през всички изпитания. Впечатлен съм от учениците от Професионална гимназия „Велизар Пеев“ от Своге, които бяха най-малобройният отбор – само седем деца, но спечелиха най-много игри и предизвикателства. Ще помня и децата от СУ „Елин Пелин“ в с. Руен, защото те ме върнаха в самото начало на моята служба, когато първите ми войници бяха от Западните Родопи“, казва през август м.г. подполковник Маринов. След това признава, че заради събудените спомени той решил да подари на училището в Руен парадния си колан с акселбант от униформата, с която бил на първата си клетва като офицер.

Всички учители са поискали

проектът да продължи и следващата година

Така и стана. Правителството мотивира решението си да утвърди за втори път тази програма, като посочва, че патриотичното възпитание е част от образователния процес, който има за цел формирането на личността от най-ранна възраст. Тезата е, че ценностната система на човека се изгражда чрез възпитание в семейството, в училището, чрез приемане и спазване на обществените норми и поведение. Една от важните задачи на българското образование е да спомага за изграждането на стабилна ценностна система у подрастващите, в която патриотизмът заема особено място.

От друга страна, аргументите са свързани с факта, че ангажирането на въображението на учениците съдейства за тяхното физическо, интелектуално и личностно развитие. Вижда се необходимостта от изграждане на възгледи, които да повишат у ученика мотивацията за участие в дейности, които да подсилят усещането му за принадлежност към неговото училище и да го възпитат като гражданин на България. На основата на опита от миналата година се прави прогнозата, че осъществяването на програмата ще допринесе за придобиване на нови компетентности в областта на гражданското образование и патриотичното възпитание на учениците, както и за провеждане на дейности, свързани със съхраняването на историческата памет за българската армия и за националните традиции и култура.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани