Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Ранен в Кербала Рамбо прекърши врата на своя приятелка

[post-views]
Ранен в Кербала Рамбо прекърши врата на своя приятелка

светослав каменов ФБСветослав Каменов изпаднал в ярост, че Десислава се усъмнила в техническите му способностиубитата десислава

42-годишен бивш рейнджър, раняван при кървавия инцидент в българската база в Ирак през 2003 г., прекърши врата на своя дългогодишна приятелка от 68-а бригада в Карлово. Той изпаднал в ярост от подхвърлянето на жената, че не може да се справи с ремонта на колата й. „Вече и за това ли не ставаш?“, жегнала го тя. Светослав Каменов тръгнал към нея и със заучен жест обхванал врата й с две ръце. След това рязко извъртял ръцете – първо наляво, след това надясно. „Вратът й изпука, имаше и кръв“, признал Каменов пред разпитващите го полицаи. С хватката си Светослав пречупил врата на Десислава и прекъснал гръбначния й мозък. Убийството става на 29 ноември, а трупът  на жената е открит на 7 декември в къща в Сопот, скрит в ракла под диван.
Светослав и две години по-младата Десислава се познавали от сержантското училище във Велико Търново, където мъжът й помагал във военните задачи. Двамата 
били само приятели и не са имали любовна връзка
уточняват разследващите.
Преди две седмици той взел фиата на Десислава, за да го ремонтира. Накрая колата се озовала в автоморга, а Светослав очаквал да получи за нея 325 лв. За да я отпише от регистрите на КАТ обаче, му трябвали документите за собственост. Затова и Десислава отишла в дома му в Сопот, където двамата се скарали. Светослав обяснил, че от фиата не става нищо, защото е спукан блокът на двигателя. Разследващите обаче подозират, че Светослав е изнудвал жената да изтегли заем и да му предостави парите, защото Десислава подала документи за кредит малко преди случката.
На 29 ноември вечерта Десислава разговаряла със Светослав по телефона. Каменов е пристигнал със свой познат в Карлово, взели я от блока и с кола я закарали в Сопот. Тя е тръгнала доброволно, като оставила телефона си да се зарежда, лампите в дома й да светят, а телевизорът работел.
След убийството Светослав отишъл в София при бившата си любовница Вера Костова. Скарали се и той си тръгнал, като поел към Благоевград, след това влязъл в Гърция през зелена граница. Останал там до 7 декември и отишъл към врачанското с. Зверино, където живеел баща му Камен, бивш началник-цех във ВМЗ–Сопот, майка му, сестра му и бившата му съпруга Надя Каменова с двете им деца. През деня научил, че е открит трупът на Десислава. Обадил се на Надя и поискал да говори с брат й Ивайло Димитров, който е полицай. Двамата се видели в гориста местност, а междувременно Димитров предупредил колегите си за срещата. Екип от униформени със специална подготовка арестувал Каменов, за когото се предполагало, че може да окаже яростна съпротива с уникалната си военна подготовка на рамбовец.
Каменов е участвал в три задгранични мисии в Ирак и Афганистан. На 27 декември 2003 г. е ранен в атаката с камион взрив на базата „Индия“ край иракския град Кербала. След още една мисия ставал обучител на рейнджъри по военнотехническа подготовка. Боравел е отлично с оръжие и близък бой. През 2017 г. Каменов е уволнен заради психическа непригодност и няколкото присъди. Според наблюдаващия прокурор Петър Петров през 2010 г. Каменов получава 4 месеца условно заради шофиране в нетрезво състояние и причинена катастрофа. Същото наказание получава и година по-късно за отклонение от военна служба. След това е осъден за подаден фалшив сигнал за бомба в клона на Банка ДСК в Карлово.  През 2014 г. делата срещу рейнджъра продължават – в районния съд в Мездра се е водило дело срещу Светослав Каменов за неплащане на издръжка за двете му малолетни деца. Мъжът все пак внесъл парите и се отървал без наказание. 
Баща му Камен Каменов умира преди година. Преди това се оплаквал, че синът го накарал да продаде апартамент в Сопот, защото с парите искал да си купи жилище във Велико Търново. Бащата се върнал да живее в малка къщичка в Зверино, но синът му дошъл, изкъртил прозорците и продал дограмата. След това от къщата изчезнали телевизорът и хладилникът, жалва се приживе бащата Камен. След смъртта на баща си Светослав дошъл да живее в къщата в Зверино. Преди месеци се 
опитал да продаде и апартамента на майка си и сестра си
в 14-етажен блок в Сопот, но понеже той е собственост и на двете, не успял.
Животът се променил след развода със съпругата му, но най-големият удар понесъл, след като го уволнили от армията. Светослав нямал годините за пенсия и се чудил откъде да изкара пари. Започнал да пие, станал агресивен. Залюбил се с  Вера Костова в София, но започнал да й налита на бой и тя го зарязала. Не е ясно дали Светослав е посегнал към наркотиците, но е факт, че мъжът изпитвал нужда от много пари, за да преживява. 
Много е вероятно заради граничните преживявания в Ирак и Афганистан Светослав Каменов да е развил психично заболяване. То обаче не е било изследвано, докато е бил на военна служба, смятат експерти. Затова сега в рамките на досъдебното производство на Каменов ще бъде назначена психиатрична експертиза, заявиха от прокуратурата. Каменов е обвинен за умишлено убийство и го грози затвор до 20 години. Рейнджърът е в предварителния арест с двойна охрана и окован с белезници, за да бъде предотвратен всякакъв опит да избяга.
 

Димитър Илиев

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани