Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Щабът на 38-и батальон тренира по компютърен сценарий като за холивудски филм

Земя, поразена от оръжия за масово унищожение. Обгорена и отровена територия, из която трудно може да бъдат открити оцелели. Пепелища, пожарища, мъртвило.

А войските ни, които са заели подходящи позиции, трябва/span>

да отбиват атаките на врага

Такава е обстановката, по която в Националния военен учебен комплекс (НВУК) „Чаралица” се разви компютърно подпомаганото командно-щабно учение „Тракиец 14”. В проявата участваха военнослужещите от щаба на 38-и батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) в Мусачево, които използваха системата за моделиране и симулации JCATS.

Сценарият беше сложен и мрачен като холивудски екшън и се основаваше на военен конфликт между две фиктивни държави за спорна територия, наречена Артзак. Нашата страна – Атропия, беше нападната от съседа си – Минария, която при това използва срещу нас оръжия за масово унищожение (ОМУ). Участниците тренираха действия на батальон за ЯХБЗ и Е по осигуряване на формированията на сухопътния компонент при отбрана.

В тежката

фронтова обстановка

екипите от военни химици извършваха разузнаване и даваха непрекъснато информация на старшия щаб за всяка промяна в данните. Това бяха сякаш доклади от ада на изпепелената от бомбите земя.

Повечето от участниците участваха за първи път в такова мащабно компютърно подпомагано учение. А сценарият беше труден, направо като за хора с опит от поне няколко подобни прояви. Обучаваните обаче бързо преминаха през първите нива на компютърния екшън и достигнаха високите равнища на сложност.

В така наречената „Бяла клетка” на учението се въвеждаха събитията от сценария – настъпление на противника, употреба на ОМУ, удари по нашите позиции. Съответно военнослужещите из останалите звена на учението трябваше бързо да намират решения, адекватни на промяната в обстановката и да управляват условните подразделения на терена,

в епицентъра на боя

Нарастването на обстановката става максимално близко до реалността, казва представителя на Центъра за наблюдение и контрол на ядрената, химическа и биологическа обстановка в Банкя капитан Кольо Колев. По думите му отстоянията от удар до удар с ОМУ в някои случаи е 5 минути, което означава масирана ракетна атака.

Работата е много интензивна, военнослужещите с желание и ентусиазъм посрещат предизвикателствата, изтъква офицерът. Засега най-хубавото е, че системата за ранното предупреждаване на войските работи, категоричен е той.

Извършва се прогноз за обстановката, формированията се подготвят за извършване на марш за разузнаване и обозначаване на границата на заразения участък, заявява командирът на 38-и батальон подполковник Анатолий Димитров. Тактическото отделение нанася обстановката на картата. В същото време се изпращат

предупредителни заповеди

към формированията да имат готовност за действие. Щабът отдава на разпореждания към подчинените формирования. Доволен съм от старанието на хората, дават всичко от себе си за успеха на учението, изтъква командирът.

В друга зала работят военнослужещите от Главния разчетно-информационен център (ГРИЦ) на СВ. Те имат опит с подобни прояви, защото за тях това е седмо такова учение.

Събираме информация от подчинените разчетно-информационни групи, правим разчети, анализи и предложения до старшия щаб, непосредствено до командира на сухопътния компонент за вземане на решение за защита от поразяващите фактори, изтъква началникът на ГРИЦ майор Калин Калинов. Хората от центъра дават и предложения за

защита на войските

изчисляват максималното време за престой в заразена зона. Не срещаме трудности, тъй като ежемесечно в нашата бойна подготовка водим такива еднодневни или двудневни тренировки, казва майор Калинов.

Военнослужещите научиха това, което трябваше да научат и бяха подготвени за това учение, заявява заместник-началникът на щаба на Сухопътните войски полковник Гошо Мерджанов, който беше и ръководител на учението. Когато човек се сблъска с реалностите, вижда нещата от съвсем друга страна, изтъква той.

По думите му компютърно подпомаганото учение е изключително ценен метод за обучение. Той изисква значително по-малки разходи, отколкото полевите занятия, а дава реална представа за решенията, които се вземат и за резултатите от тях, изтъква полковник Мерджанов.

Смятам, че като първо по рода си с щаба на батальона, това учение

постигна своите цели

коментира полковник Васко Михайлов – директор на учението и началник на сектор „Подготовка на подразделенията за ЯХБЗ и Е в СВ”. По думите му е подходящо да има повече такива учения, не само с 38-и батальон. Той заяви, че в бъдеще на „Чаралица” може да се привличат формирования и за реални действия, успоредни с тези в кабинетите. Освен това от НВУК имат възможност чрез мобилен вариант на компютърната система, тя да се използва във всеки гарнизон на СВ.

Представянето на военнослужещите е добро, задачите се изпълняват, каза подполковник Христо Найденов от отдел „Логистика” в Командването на СВ. Функционалните задължения се изпълняват на много добро ниво, както по извършването на прогноз, фактическо разузнаване, нанасяне на обстановката върху картите, докладите, обясни той. Но тъй като е първо компютърно подпомагано занятие,

на хората им трябва още стаж

за да могат да работят по-прагматично със системата JCATS и да изпълняват задачите в заповяданите срокове, допълва офицерът.

Освен, че е първо компютърно подпомагано командно-щабно учение за батальона, то е първо и за мен, всички сме в процес на обучение, споделя офицерът, който е планирал учението – подполковник Георги Малинов. Той е главен експерт в сектор „Подготовка на подразделенията на ЯХБЗ и Е” в Командването на СВ. Откриваме си грешки, които в бъдеще ще избягваме, но сме достатъчно амбициозни да си поставяме високи цели и да действаме във възможно най-тежка обстановка, коментира той.

Хубаво е, че е компютърно подпомагано и загубите не са реални, дори и да се допуснат грешки – можем да възстановим даден елемент и да продължим изпълнението на задачата, обобщава той.

Най-ново

Единична публикация

Избрани