Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Предлагаме три учения да станат натовски

[post-views]

„Предлагаме две учения на Военновъздушните сили и едно на Военноморските сили, планирани за 2014 година, да бъдат трансформирани в учения на НАТО“, каза заместник-министърът на отбраната Иван Иванов в изказването си по време на работните сесии на Североатлантическия съюз в рамките на срещата на министрите на отбраната на държавите-членки на НАТО, съобщиха от МО. Срещата е ключов етап в подготовката на предстоящата в началото на септември тази година среща на върха на алианса.

В изказването си заместник-министър Иванов подкрепи приетия в контекста на кризата в Украйна пакет с мерки за гарантиране сигурността на съюзниците и регионалната стабилност. Той подчерта необходимостта от преразглеждане и засилване на стратегическата роля на алианса на територията на съюзниците от Източна Европа. Заместник-министър Иванов потвърди ангажиментите на България, заявени пред съюзниците, по отношение провеждането на учения на НАТО и участие в постоянните корабни групи, както и намеренията на страната ни да предостави национални и съвместни тренировъчни съоръжения за нуждите на алианса.

В рамките на първата работна сесия министрите на отбраната отделиха специално внимание на осигуряването на необходимите отбранителни способности и приеха редица документи, свързани с Прегледа на изпълнението на способностите 2013 – 2014 г.

Акцент бе поставен върху приоритетите в отбранителното планиране и преодоляването на недостига от способности. Разгледана бе и връзката между разходите за отбрана и постигнатите резултати, както и нивото, и характера на разходите за отбрана.

На втората работна сесия се проведе заседание на Комисията НАТО-Украйна. Страните заявиха подкрепа към суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и готовност за задълбочаване на сътрудничеството в този труден за страната период.

Най-ново

Единична публикация

Избрани