Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Г-7 с ултиматум към Москва

[post-views]

Форумът на Г-7 даде ултиматум на Русия – да стабилизира източна Украйна, или ще получи още санкции, съобщи Юронюз.

Лидерите на най-богатите държави се събраха в Брюксел, вместо в Сочи, както беше предвидено по план преди месеци. Заради анексирането на Крим през март, на срещата не беше поканен руският президент Владимир Путин. Основната тема на срещата беше кризата в Украйна.

Лидерите поискаха Русия да оттегли войските си от украинската граница и да спре да доставя оръжия и бойци на сепаратистите. Германският канцлер Ангела Меркел беше откровена: „Ако не постигнем прогрес по решаването на тези въпроси, има веорятност от санкции…защото не можем да си позволим понататъшна дестабилизация на Украйна”. Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че очаква Г-7 да отправят към Путин ясно послание, че подкрепят Украйна. Лидерите на страните от Г-7 се разбраха да представят на руския президент Владимир Путин общи искания по отношение на Украйна в идните дни.

Лидерите призоваха Русия да признае резултатите от последните избори в Украйна, да изтегли всичките си сили от украинската граница, да не допуска влизането на оръжия и бойци в страната и да упражни натиск върху проруските сепаратисти да сложат оръжие. „Готови сме да засилим целенасочените санкции и да приложим значителни допълнителни рестриктивни мерки, за да стане цената за Русия още по-висока, ако събитията го наложат“, заявиха те.

Макар Путин да не беше в Брюксел, днес той ще разговаря „на четири очи” с някои от лидерите при посещението си във Франция във връзка с честванията на десанта в Нормандия. Не е предвидено обаче той да разговаря с американския президент Барак Обама, макар че и двамата ще присъстват на церемонията за 70-тата годишнина на „Денят-Д”. В сряда във Варшава Обама нарече действията на Кремъл спрямо Украйна „мрачни тактики”. БиБиСи отбелязва, че това е най-голямата дипломатическа криза между Русия и Запада от години.

Най-ново

Единична публикация

Избрани