Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Важен е моралният жест

[post-views]

Започвам с благодарност към всички – и към членовете на специализираните парламентарни комисии, и изказалите се от парламентарната трибуна за изразената подкрепа за законопроекта за изменение и допълнение на закона за военноинвалидите и военно пострадалите. Искрено се надявам, че това ще бъде от приетите законопроекти с максимална степен на съгласие. Военноинвалидите и военнопострадалите заслужават това съгласие. И при всички случаи приемането на законопроекта би било пореден израз на дължими от страна на държавата грижи към хората, които са пострадали при или по повод изпълнението на своите войнски задължения съгласно Конституцията и законите на Република България.

По искане на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите от ноември 2012 г. със заповед на министъра на отбраната е била формирана междуведомствена работна група, която да разработи проекта на закон за изменение и допълнение на закона за военноинвалидите и на военнопострадалите. Тя включва представители на десет държавни ведомства, министерства, НЗОК, НОИ, както и на военнопатриотичните съюзи. На осем свои заседания тя е разработила законопроекта за изменение и допълнение на съществуващите текстове в закона за военноинвалидите и военнопострадалите. През втората половина на 2013 г. той беше одобрен на заседание на Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите и военнопострадалите. Внасяйки го за междуведомствено съгласуване, той не получи подкрепа поради финансовото измерение на тези предложения в размер на повече от 12 млн.лева.

Това наложи ново заседание на Консултативния съвет и с общото разбиране на страните законопроектът беше променен до вида, в който е предмет на нашето разглеждане. Той беше внесен през януари. Има получени становища на всички министерства, в това число и на министерствата на финансите, на труда и социалната политика и на транспорта, които са гласували законопроекта без каквито и да е забележки. Което означава, че те са преценили степента, с която се ангажират съответните бюджети и поносимостта на предложенията от гледна точка на разходите на държавата. Има бележки от министерството на здравеопазването, които са получили съответни отговори.

Подчертавам, че благодарение на разбирането от народните представители, законопроектът беше единодушно подкрепен от членовете на двете парламентарни комисии, които го разглеждаха-по отбрана и по социалната политика.

Това е поредната крачка, която се прави по отношение на ефективно провеждане на политика в подкрепа на военноинвалидите и военно пострадалите. Надявам се и предложението за ветераните от войните също да срещне подкрепа и стане факт в рамките на 42 НС.

Законопроектът беше продукт на един взаимен компромис между Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и от друга страна, от всички държавни ведомства и институции с отношение към тези проблеми. Става дума не толкова за финансовото натоварване, което е очевидно поносимо и е разчетено. Много по-важен е моралният жест на Народното събрание, което разглеждам като поредна голяма крачка за отдаване на дължимото от страна на държавата към всички пострадали при или по повод войнските си задължения.

Силно се надявам, че който и да е министър на отбраната ще има ангажимент към Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, към Съюза на ветераните, които също имат своите предложения и очаквания, към всички членове на военнопатриотични съюзи. И в рамките на своите компетенции и отговорности ще допринасят за разширяване на техните права. Тези права не се изчерпват само с лекарствата и правото на безплатно пътуване, те са много повече. Но най-вече е въпрос на отношение от страна на държавата и държавните институции решаването в най-кратки срокове и най-пълен обем на това, което очакват членовете на военно патриотичните съюзи.

*Публикуваме част от изказването на министъра на отбраната Ангел Найденов от трибуната на НС и пред журналисти по повод обсъждането на законопроекта за промени в закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Заглавието е на редакцията

Най-ново

Единична публикация

Избрани