Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пълен консенсус в парламента за военноинвалидите

[post-views]

Предложеният от министерството на отбраната законопроект за изменение и допълнение на закона за военноинвалидите и военнопострадалите беше приет единодушно на първо и след това на второ четене от народните представители в сряда. Основните промени в него са, първо, в член 15 на закона за военноинвалидите и военнопострадалите, които регламентират правата на военноинвалидите с 50 и над 50% намалена работоспособност да ползват изцяло за сметка на държавния бюджет лекарствени продукти по лекарско предписание по списък, утвърден от министъра на здравеопазването. Текстове засягат 2 424 военноинвалиди. За осигуряване на лекарствени средства на военноинвалиди и на военнопострадали и на ветерани по бюджета има планирани 5 млн. лв. По данни на НЗОК за 2013 г. за лекарствени продукти са изразходвани 210 778 лв., т.е. това е далеч по-малко от планираните и предвидени в бюджета финансови средства. Следователно, МО има бюджет, който може да поеме тези средства.

Втората съществена промяна засяга промените в член 17, с което се дава възможност придружител на военноинвалид с увреждане над 90 на сто с определена чужда помощ да може да пътува по вътрешноградския транспорт с превозния документ на правоимащия, включително и когато не го придружава. Текстът засяга 297 инвалиди.

Третата промяна е свързана с режима на ползване на почивните бази основно на МО, като се предвижда базата за отдих да се ползва веднъж годишно по 15 дни, а базата за профилактика и рехабилитация – 2 пъти годишно общо по 30 дни.

Четвъртата промяна е правото по член 20 национално представителните организации да се ползват с правата по закона за отбраната и въоръжените сили, т.е. правото на министъра да оказва финансова или материална помощ, да се отдават помещения във военните клубове или други подходящи помещения в сгради на поделения на министерството на отбраната или структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, без заплащане на наем.

В изказването си председателят на комисията по отбрана Янко Янков отбеляза, че законопроектът е резултат от последователната политика на МО по отношения на социалния статус на военнослужещите, цивилните и всички български граждани в професионалната си дейност, свързани с министерството. Става въпрос за усъвършенстване на механизмите за усвояване на ресурсите, които МО отделя за тази категория хора, уточни Янко Янков. Според него, законопроектът не ощетява с нищо публичните финанси. Той анонсира внасянето на подобен законопроект за промяна на закона за ветераните от войните, които са били позабравени. В подкрепа на законопроекта и членът на комисията Владимир Тошев заяви, че става дума за особена група от обществото, която е навредила на своето здраве в служба на това общество и се нуждае не само от компенсация, а от значително по-голяма подкрепа. Общо тази група в страната е около 5 хиляди души, каза той, но участието ни в мисии носи риск от увеличаването й, заради което е важно това внимание към нея.

Най-ново

Единична публикация

Избрани