Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първи срещи с бойната техника

[post-views]

Денят на бащата се превърна в празник за малки и големи в НВИМ

Водени от родителите си невръстни деца дойдоха в Националния военноисторически музей (НВИМ) в традиционния Ден на бащата. Много от малчуганите за първи път се срещаха с бойната техника и веднага се покатерваха по нея, влизаха в кабините,

натискаха копчетата

на контролното табло, въртяха волана на тежките военни машини.

Денят се превърна в празник за малки и големи. Край постоянните експозиции с музейни експонати на ракети, оръдия и самолети от близкото минало, на показ беше изложена действаща военна техника – автомобили „Хамър” и „Sand cat”, няколко вида камиони „Мерцедес” на Сухопътните войски, високопроходима линейка, участвала в мисии.

Ползваме този хамър за подготовка на личния състав, каза за в. „Българска армия” сержант Сашо Симеонов от втори батальон на 61-ва механизирана бригада в Карлово. На децата всичко им е интересно, питат откъде се пали машината, откъде се стреля, какво е въоръжението, допълни той. По думите му високопроходимата машина е същата, като използваните от Българската армия на мисии.

Край мерцедесите пък редник Иван Моновски от военното формирование 28610 в Горна Баня търпеливо

отговаряше на детските въпроси

дали камионите вървят бързо и колко товар могат да носят.

Досега поне 20-ина момченца казаха, че като пораснат, искат да шофират такива камиони и да служат в Българската армия, сподели редник Моновски. Мисля, че това е първа стъпка към привличане на нови кадри в МО, допълни той.

Според боеца е задължително да има подобни представяния на армията пред обществото. Този празник е много хубав повод хората да видят с каква техника разполагат военните, изтъкна редник Моновски.

По думите му бащите пък си спомнят как са служили в казармата на камиони ЗиЛ-130 и Газ-53. Един от тези родители, дошъл с двете си деца в музея, беше Славко Долапчиев. Той веднага оцени разликите с едновремешната бойна техника в родната казарма: „Сега нещата изглеждат много по-модерни”. На децата много им хареса тук, най-хубавото е, че всичко е отворено, малчуганите могат да се качат на машините,

да ги разгледат и да се порадват

добави той. По думите му, прояви като Деня на бащата в НВИМ са много добри за представянето и популяризацията на армията сред обществото сега, когато няма задължителна казарма.

Малчуганите и техните родители не пропуснаха да заемат шофьорското място и на други автомобили, с гражданско предназначение, които също бяха докарани за показ пред посетителите.

На една от площадките в двора на музея беше открит истински кът на домашния майстор. Бръмчаха електрически отвертки, бургии и флексове. Група млади хора на гимназиална възраст разнасяха дъски и греди, оформяйки конструкцията на продълговата дървена сграда.

Изграждаме къща-игра по проект на група ученици от 9, 10 и 11 клас от Софийската математическа гимназия и Американския колеж в София, каза архитект Магдалина Ръжева. Тя работи с млади хора в Детската архитектурна работилница. Това са изключително ентусиазирани деца, те направиха

проект за къща-игра,

който да бъде монтиран и сглобен на място, изтъкна Ръжева.

Вече три години всяка събота Детската архитектурна работилница има занимания с децата в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Къщата-игра ще остане във военния музей, за да има къде да играят децата, сподели Ръжева. В невисоката продълговата постройка ще има вътрешни дървени прегради, които малчуганите ще разместват по свое усмотрение. Идеята е да се създаде нещо като тренажор или полигон, който да се преминава от децата, като те сами си задават трасето за игра, заяви Ръжева.

Събрали сме се хора от различни възрасти с общи идеи допълни архитект Росина Шатърова, докторант в УАСГ и преподавател на студентите. По думите й в архитектурната работилница идват деца с особен интерес към архитектурата.

Това, което се опитваме да правим е да ги запознаем с това как работи материалът, как се изгражда пространството и сме изненадани колко бързо те успяват да се справят с такава материя, изтъкна Шатърова. Тя допълни, че по време на заниманията се събират на едно място деца и млади хора от различни възрасти и се получава един

взаимоучителен метод,

при който всеки помага на някого.

Още много забавления и развлечения предложи музеят на повече от 11-те хиляди посетители през този ден. За децата имаше кътове за рисуване и моделиране, за пресаждане на цветя. Малките влакчета, радиоуправляемите модели, модулните игри привличаха вниманието на малчуганите и на възрастните.

Смятаме традицията на този ден да продължи, защото нашата цел е да привличаме все повече млади хора към онова, което правим и към продукта, който създаваме, коментира за в. „Българска армия” директорът на НВИМ доцент д-р Соня Пенкова. Днес децата идват да играят, но утре ще бъдат нашите постоянни посетители, наши партньори в осъществяването на мисиите и целите ни, допълни тя.

По думите й повече от 40 фирми са дали принос за превръщането на този ден в истински празник в НВИМ. Изключително благодаря и на представителите на МО и БА, които са днес тук с техниката си,

благодаря им за усилията,

които полагат, за да ни помагат в изпълнението на нашите задължения, изтъкна Пенкова. Ние сме военен музей и за нас тази връзка е най-важната, категорична беше тя.

Директорът на НВИМ посочи, че в края на лятото и през есента предстоят няколко интересни изложби, включително и във филиалите в страната. През ноември музеят ще отбележи 570-годишнината от битката на народите при Варна. До края на годината имаме и гостувания в Прага и Париж, заяви директорът на НВИМ.

Най-ново

Единична публикация

Избрани