Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съд реши: Холандия е частично виновна за Сребреница

[post-views]

Граждански съд в Холандия разпореди, че страната носи отговорност за убийството на над 300 босненски мюсюлмани в Сребреница през юли 1995 г., съобщи БиБиСи. Правораздавателните органи в Хага решиха в полза на ищците, роднини на някои от над осемте хиляди жертви на клането, извършено от босненски сръбски сили по време на войната в бивша Югославия.
Убитите мъже и момчета са част от 5000-те босненци, потърсили убежище при холандските миротворци в база Потокари.  Обвинението е, че холандските миротворци не са успели за защитят загиналите, след като градът паднал в ръцете на босненската сръбска армия. Босненците, потърсили убежище при холандците, са били предадени на сърбите. Според магистратите миротворците е трябвало да се досетят, че мъжете ще бъдат убити от босненските сърби. Миналата година холандски съд разпореди, че страната е отговорна за смъртта на трима бошняци в Сребреница.

Ищците са недоволни

Клането в Сребреница е най-бруталното на територията на Европа от времената на Втората световна война. Тогава загиват над 8000 души. Сребреница по това време беше защитавана от холандски умиротворители, които я предадоха без сражение на силите, командвани от ген. Ратко Младич.
На делото беше даден ход от роднини на жертвите, обединени в организацията „Майки от Сребреница”. Според съда миротворците е трябвало да имат предвид, че съществува опасност от геноцид. Ето защо Холандия трябва да поеме част от отговорността за случилото се и да изплати компенсации на семействата на загиналите, разпоредиха магистратите. Но съдът не стигна до това Холандия да носи пълна отговорност за съдбата на мнозинството от жертвите. Според решението много от бегълците не са отишли в мироопазващата база на ООН в Потокари, а са опитали да се скрият в горите в околностите на Сребреница.
Кореспондентът на БиБиСи Анна Холигън заяви от съдебната зала, че това е забележително решение на магистратите, но ищците не били доволни, заради частичното признаване на вината на Холандия. А това означава, че много от роднините на жертвите няма да получат никакви компенсации.

Малко история

По време на войната в бивша Югославия от 1992-1995 г. босненски мюсюлмани търсят убежище в Сребреница, тъй като сръбската армия провежда кампания на етническо прочистване и прогонване на несръбското население. През 1993 г. ООН обявява Сребреница за „безопасна територия” за цивилни. Градът пада през юли 1995 г. след близо две години обсада. Хиляди босненци търсят убежище от мироопазващата мисия на ООН в Потокари, където на служба са холандци. Тогава холандски войници заявяват на мюсюлманите, че ще бъдат в безопасност и предават мъже и момчета на босненската сръбска армия. Докато жените и по-малките деца са транспортирани в преимуществено босненска територия, 7000 мъже и момчета са отведени от базата на ООН и избити. Техните останки все още се намират в масови гробове в източна Босна.
Двете ключови фигури от военното босненско сръбско командване – тогавашният президент Радован Караджич и генерал Ратко Младич, в момента са в Международния трибунал на ООН за военни престъпления в бивша Югославия в Хага. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани