Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Боряна Радева
Боряна Радева

Американски журналист беше жестоко заклан пред камера от една от най-бруталните терористични организации „Ислямска държава”.
Логично е да се предположи, че оттук нататък САЩ ще се ангажират по-активно в конфликта между ислямските терористи и Ирак. Възможно е да пратят отново в страната сухопътни части. Това означава още една война в Ирак. Но дали е достатъчно да се воюва само там? Наследница на Ал Кайда, групировката „Ислямска държава” към момента владее и около една трета от територията на Сирия. Сирия, в която не бяха пратени международни войски и в която конфликтът прерасна в неспасяемо бедствие.
Европа към момента се опитва да се отърве от ангажимента си в Ирак. Страните в ЕС се надяват да минат само с въоръжаване на кюрдските милиции, които сами да изнесат войната. Какво би станало обаче след евентуалната им победа? Дали кюрдите, силно въоръжени от Европа и преминали бойното си кръщение в битка с джихадистите, няма също да се превърнат в проблем?
Случилото се през последните десетилетия показва, че е напълно вероятно. При такъв сценарий кюрдите ще поискат независимост не само на територията на Ирак, но също и в Сирия и Турция. Дали при това положение не трябва да се намеси Турция?

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани