Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шотландия гласува „за” и „против” независимост

[post-views]

Шотландците гласуваха вчера на референдум дали да се отделят от Великобритания. Гласоподавателите трябваше да отговорят с „Да“ или „Не“ на единствения въпрос на референдума: „Трябва ли Шотландия да бъде независима държава“, съобщи БиБиСи. За участие в гласуването бяха регистрирани 4.3 милиона избиратели от 5.3 милиона жители. Това прави 97% от електората.
Резултатите се очакват днес сутринта. Според Екзит пол, направен в деня обаче Шотландия остава в Обединеното кралство.
Вниманието на цяла Великобритания беше насочено към вота на север.
В сряда вечерта приключиха кампании и телевизионни дебати, които показаха, че много хора са оставили решението си за последния момент. За последните няколко дни подкрепата за отделянето на Шотландия нарасна с 2 пункта – от 46 на 48 процента. Срещу независимостта се обявяват 52 на сто. Ето защо резултатът от вота е в ръцете на 8-те процента, които вчера още не бяха решили как да гласуват.
Британските лидери смятат, че дори ако шотландците гласуват за запазване на 307-годишния съюз, структурата на Великобритания ще трябва да се промени, като се предостави повече власт на Шотландия, което пък може да окаже негативно влияние на Англия, Уелс и Северна Ирландия.
В последния момент в кампанията „за” оставането на Шотландия в съюза се включи и бившият британски премиер Гордън Браун.
Правилата на провеждане на референдума предвиждат, че в него могат да вземат участие лица, постоянно пребиваващи в Шотландия, в това число почти половин милион преселници от Англия, Северна Ирландия и Уелс, установили се на шотландска земя.
В кампанията макар и неофициално се включи и Вашингтон. Американският министър на финансите Джак Лю предупреди, че отделянето на Шотландия може да има сериозни икономически последствия. По неговите думи Вашингтон ще следи с голям интерес референдума.
Преди няколко дни Кралица Елизабет Втора направи рядка намеса на политическата сцена, изразявайки надежда гласоподавателите да „помислят много внимателно за бъдещето” преди референдума за независимост на Шотландия. Изказването й не е изтълкувано от никоя от двете кампании, „За” и „Против”, в Шотландия.
Проучване преди дни показа, че какъвто и да е резултатът от вота, мнозинството шотландци искат Елизабет Втора да продължи да е тяхна кралица.

Най-ново

Единична публикация

Избрани