Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Приходите от оръжейния износ нараснаха с 30 на сто

[post-views]

През последните 3 години приходите от експорта на отбранителната индустрия са над 600 млн. лв. на година, а това е ръст от повече от 30 процента в сравнение с годините 2008-2009 г., когато тези средства бяха само 450 млн. лв. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката  Васил Щонов.
По думите му в индустрията са ангажирани повече от 15 000 работници и служители. Това е важен сектор на нашата икономика, а 95 на сто от производството е ориентирано към експорт, изтъкна Щонов.
Той посочи, че от началото на 2014 г. са проведени 41 търга на НАТО за инвестиции в отбраната и български фирми са заявили участие в 19 от тях. Това е голямо постижение, похвали компаниите министърът на икономиката и енергетиката.
Българската индустрия следва да намери своето място в реализацията на Националната програма „България в НАТО и европейската отбрана 2020”, изтъкна той. Щонов беше категоричен, че България трябва да поддържа силна отбранителна индустриална и технологична база, както и да използва потенциала за сътрудничество със своите съюзници от НАТО и ЕС.
Българската отбранителна промишленост може да допринесе за изграждането на способностите, заложени в националната програма, заяви министърът. И обясни, че тя разполага с технологични възможности и кадрови потенциал за производство на продукти в областта на лекото въоръжение, оптиката, комуникациите, акумулаторни батерии, средства за индивидуална защита, информационните технологии и комуникациите, както и за ремонта на военна техника.
Произвежданите у нас продукти са експортно ориентирани с високо качество, на достъпна, бих казал – оптимална, цена, заяви Щонов. Това осигурява конкурентоспособност на нашата продукция в международен план, а в същото време в научноизследователската област са регистрирани български постижения на световно ниво, както и експериментално производство, които са представени и ползвани в страните на ЕС и НАТО, допълни той.
Разчитаме изключително много чрез Индустриалния форум голяма част от българските фирми в отбранителния сектор да се регистрират за участие в търговете, които се организират от натовските агенции, заяви пред репортери заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова. „До този момент се оказа, че много малко фирми изобщо имат информация за начина на работата с тези агенции и съответно – нямат регистрация. След като нямат регистрация, няма как да участват“, обясни тя.
По време на форума Йосифова запозна присъстващите с ресурсната осигуреност на националната програма „България в НАТО и европейската отбрана 2020“. Визията, която стана основа на програмата, пък беше представена от заместник-министъра на отбраната Павел Анастасов.
Йосифова изрази надежда, че чрез контактите и дискусиите с представителите на агенциите на НАТО и ЕС по време на форума голяма част от българските фирми от отбранителния сектор ще разберат реално как да участват в международни търгове на двете организации и как да извършват своя бизнес и на големи пазари извън България. Съответно като финансов ресурс това ще доведе до доста добри резултати за българската икономика, изтъкна тя.
Според Йосифова, в момента определена част от българските фирми имат капацитет и могат да се справят с изискванията за такива търгове. Говоря не само като производствен капацитет, имам предвид и човешки ресурси, и познания по английски, посочи заместник-министърът. „Моите наблюдения са, че част от фирмите  от военнопромишления комплекс имат проблеми с ценообразуването и от тази гледна точка не са конкурентоспособни, тъй като предлагат по-високи цени от техните конкуренти на европейския пазар. Това е проблем, върху който трябва да се помисли. Тук може да се дадат препоръки, например за промяна в счетоводната политика“, заяви Йосифова. Но мисля, че има път за развитие и можем да бъдем умерени оптимисти, обобщи тя.

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани