Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Скандал с подкупи тресе ЕУЛЕКС

[post-views]

В ЕУЛЕКС, мисията на ЕС в Косово, се води вътрешно разследване срещу висши служители, които били взели подкуп в замяна на прекратяване на дела срещу косовски политици и близки до тях хора, написа неотдавна косовският вестник „Коха диторе“, като публикува документи в защита на твърденията си.
Източник от ЕУЛЕКС коментира пред Ройтерс, че тези твърдения „вече са били известни на мисията“ и са изтекли от прокурор на ЕУЛЕКС, който е бил отстранен от длъжност за оповестяване на документите. Мария Бами, отстранената от длъжност прокурорка, пък се закани, че ще публикува информации за мисията, които ще доведат до сътресение в ЕС, съобщиха сръбски вестници. „Досега не съм разговаряла с медиите за каквото и да е, но ако ме отстранят от длъжност и ако бъде заплашвана, имам право да се съпротивлявам и да публикувам информации. Ако искат да ме превърнат в Джулиан Асандж, ще успеят“, казва Бами.
Вестникът съобщава още, че Мария Бами е събрала конкретни материални доказателства против двама високопоставени представители на ЕУЛЕКС и бившия заместник главен прокурор в Специалния съд на Косово Джонатан Рател. „Коха диторе“ пише още, че главният прокурор на ЕУЛЕКС Ярослава Новотна и бившият председател на Съдебния съвет на ЕУЛЕКС Франческо Флори са били подслушвани от Специалната част за борба с корупцията, защото се смята, че са замесени в приключването на случая против Фатмир Лимай и Илир Толай във връзка с експлозия в заведение в Прищина.
Според изданието едно от спрените дела, в които били замесени високопоставени служители от Косово, се отнасяло за убийство, а други две – за корупция.

Най-ново

Единична публикация

Избрани