Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Офицери се учат да потушават кризи

[post-views]

Военнополитическа криза между две условни републики потушаваха офицери, специализанти от стратегическия курс във ВА „Г. Ст. Раковски“, по време на

щабна тренировка

на факултет „Национална сигурност и отбрана“ (ФНСО). В качеството си на длъжностни лица от различни институции те подготвяха предложения за решение на сложната ситуация.
Обучаваните правилно оцениха стратегическата обстановка и я представиха доста добре на брифинга, коментира полковник доцент д-р Красимир Добрев, който е заместник-декан на ФНСО и ръководител на щабната тренировка. Специализантите – 40 човека, бяха разпределени в длъжности от министерствата и ведомствата. Те оценяваха обстановката и като група за стратегическо планиране предлагаха варианти за отговор пред министъра на отбраната, който е председател на националния кризисен щаб.
В сценария на проявата беше заложена ескалираща конфронтация между нашата, Синята република, която е член на НАТО, и Червената, която не е в Алианса. Според изводите на обучаваните най-подходящото решение е чрез намесата на нашите съюзници от НАТО да се даде

военен отговор на кризата

с който тя да приключи в най-кратък срок.
Специализантите преминаха определени лекции, практически занятия, свързани с планирането на такива кризи и разрешаването на конфликти, изтъкна полковник Добрев. Темите, които са засегнати в курса, са стиковани с дирекция „Стратегическо планиране“, допълни той.
Съвременните процеси в света показват, че кризите, конфликтите стават все по-сложни, все по-комплексни, заяви преподавателят и класен ръководител полковник доцент д-р Валери Иванов. Напоследък се заговори за така наречените хибридни войни, затова се стремим да обучаваме нашите специализанти, слушатели и студенти своевременно да оценяват ситуацията, да разкриват всички индикации за възможна кризисна ситуация и да предлагат удачни решения, посочи той.
Личната ми оценка е, че обучаваните се справиха блестящо, категоричен е полковник Иванов. Много добре се представиха подполковник Колев, подполковник Златанов, подполковник Жечев и други, конкретизира той.
„А дали всички от държавната администрация, всички от областните и ведомствените администрации са подготвени да се справят с една кризисна ситуация?
Мисля, че отговорът е – не.
Това е предизвикателство и към академията, и към другите учебни заведения – трябва да обучаваме нашите ръководители, да ги правим мениджъри“, изтъкна полковник Иванов.
Много полезно ни е, че виждаме как се извършва координацията между цивилния и военния компонент, сподели един от обучаваните – подполковник Андриан Колев, който служи в Дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната. За нас сценарият е изцяло нов, ние го виждаме, когато започне учението, за нас всеки ден е различен, посочи той. Полезното в стратегическия курс е, че нещата не ни се дават наготово, а преподавателите ни предоставят материали за размисъл, заяви офицерът.
Учението е интересно, дава по-широк обхват на знанията и уменията, които притежаваме, сподели друг специализант – подполковник Атанас Пармаксъзов, който служи в Щаба на Командването на ВМС. По думите му тренировката обогатява обучаваните с изясняване на взаимовръзките, протичащи в държавния апарат и държавата като структура.
Смятам, че целта е постигната,

работихме в екип

всеки изпълни задълженията си на длъжността, на която беше разпределен, учението премина на високо ниво, категоричен е подполковниик Стойчо Владев, който е заместник-началник на щаба на 61-ва механизирана бригада в Карлово. Най-ценното е, че всичко, което научихме на теория, приложихме на практика и това ще ни послужи много добре в следващата ни работа, обобщи офицерът.

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани