Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойко Борисов: България не бива да бъде въвличана в конфликт

[post-views]

България не бива да бъде въвличана в конфликт. Това заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна. Тази позиция той е подчертал и пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Борисов не е информиран и за дадено съгласие за постоянно разполагане на тежковъоръжена техника на българска територия.
Премиерът обясни, че в разговорите е ставало дума за т.нар. изнесени щабове в няколко държави, които не са свързани с военна техника.
„С Николай Ненчев говорих близо 30 минути днес, тъй като той отива на среща на НАТО в Брюксел. Обяснил съм му да не поема ангажименти, каквито и да било, и ако има поставени такива, ще дойдем в парламента да кажем какви са. Не можем да вземем решения, които да въвлекат България в конфликт”, заяви Борисов
Той обеща пред депутатите всяко подобно искане към България да бъде обсъждано първо в парламента и ако трябва, да се вземе решение, то да бъде гласувано там.
По повод разгорелия се отново конфликт в Източна Украйна, Борисов заяви, военните действия са близко до България, той не пропусна да спомене и косвената заплаха за сигурността ни от „Ислямска държава”.
„Освен бежанците от Сирия, нищо не ни гарантира, че и от Украйна няма да тръгнат да бягат хора, войната там се е разраснала до чудовищни размери“, обяви премиерът.
Борисов се съгласи с предложение на опозицията за изпращане на хуманитарна помощ в Източна Украйна.

Най-ново

Единична публикация

Избрани