Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бащата на полевата трубка представи мемоари

[post-views]

Своите мемоари „Записки на конструктора“ представи о. з. полковник инж. Стоян Джамийков навръх 90-ия си рожден ден в Центъра за международни срещи „Хелмут Бьоме“ при Техническия университет в София.
Книгата разглежда конструкторския опит на автора и резултатите, постигнати от проектантското бюро „Проводни връзки“ в развитието на свързочната апаратура и проводна техника като полевия телефон ТАП-77., усвояването производството на номератора НТП-15, НТПП-1000, някои от които произвеждани и в количество от над 1 млн. апарата. За сравнение, дори някои серии автомобили се произвеждат днес в по-скромно количество, а да се произведе и продаде апаратура в подобно количество, според запознати, си е било сериозно постижение, дори и за епохата на социализма.
Освен споменатите изделия, в отдела са разработвани много други продукти. Някои реализирани като единични образци, други внедрени в масовото производство. Сред тях са апаратура за командване на кораби КАУ-10, шумоустойчив микрофон КМ-70, апарат за преобразуване на речта М4501, система за високоговоряща връзка „Диалог-10“,
„Записки на конструктора” е ценно четиво и за съвременните конструктори, защото описва технологичните трудности в процеса на работа, особено в онова време, когато все още липсват стандарти. Интересен момент е и внедряването на т. нар. пупинова бубина. Съгласно междудържавните договореност в рамките на Варшавския договор на нашата страна е предоставено да произвежда съветския пупизиран кабел П-270 за нуждите на българската армия и страните – членки на Варшавския договор – задача сложна и с кратки срокове.
Полк. Джамийков е роден през 1925 г. във великотърновското село Балканци. Участва в установяването на отечественофронтовската власт след Девети септември в селото. Две години по-късно служи като войник-свързочник на българско-турската граница. Завършва „Съобщителна техника“ във ВМЕИ-София. Започва работа в лаборатория „Телефонни връзки“ на Слаботоковия завод „Климент Ворошилов“. От 1960 г. е ръководител на новосъздаденото конструкторско бюро „Проводни връзки“. През 1984 г. е удостоен със званието „Заслужил деятел на техниката”.

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани