Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

На борда всеки зависи от колегата си

[post-views]

nasko_qkomovВ екипажа на кораба всеки зависи от колегата си. До този практически извод е достигнал в досегашната си 25-годишна служба във военния флот мичман Наско Якимов. Той е командир на група оператори в оперативния сектор на фрегата „Дръзки“. Участва в екипа, който се грижи за радиолокационните станции и отговаря за използването на оръжието на кораба.
Ако някой от екипажа прояви слабост или не си гледа работата, някой друг трябва да се нагърби и с неговите задачи, обяснява мичманът. Затова за мен най-важното качество на военния моряк е да бъде отговорен и да си изпълнява задълженията, категоричен е Якимов.
Участва в плаванията на „Дръзки”, включително и в мисиите на кораба край далечни брегове, в операциите „Актив Индевър“ и „Обединен защитник“, в многобройни национални и международни учения.
В екипажа е от 2008 г., а преди това е служил в 10-а бригада „Леки сили в Созопол. Може да се каже, че „Дръзки“ е лицето на военния ни флот, споделя мичманът. По думите му екипажът на фрегатата има голям принос за изграждането на положителната репутация на българския военен флот. Дял за успехите има фактът, че хората от екипажа, които са се обучавали в Белгия при приемането на кораба, и досега предават на колегите си спецификата и тънкостите на работата с бордовото оборудване. Така за новопостъпилите е лесно да навлязат бързо в службата.
По време на мисия, както при участията в „Актив Индевър“, екипът, който мичман Якимов ръководи, следи въздушния трафик в зоната на отговорност. Моряците отговарят и за обмена на информация между корабите в многонационалното военноморско съединение. С участието в повече международни прояви хората стават по-добри специалисти и по-успешно се вписват в съюзническите формати. Трупат и опит, като например екипите, които по време на операция извършват проверките на търговските кораби.
В националните учения също на практика се затвърждава наученото на теория. Например и досега мичман Якимов си спомня как е участвал в стрелба с крилата ракета от ракетен катер. Изстрелът бил успешен. Мишената била поразена.
Мичманът се насочва към военната кариера, след като негов съсед му говорил за професията на моряка. Якимов кандидатства във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, приемат го и след завършването си, от 1989 г. започва да служи по корабите.
Със съпругата си имат две деца. Синът им върви по стъпките на баща си – в момента е курсант трети курс във ВВМУ, а дъщерята е ученичка в 8-и клас.
И в живота, и в службата мичман Якимов се е убедил, че най-важното е човек да е отговорен. Така всяка житейска ситуация получава решение, а плаването на борда на военния кораб върви по-леко.

Андрей Рангелов

фото Красимир Тодоров

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани