Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МО предлага два варианта за пенсиониране

[post-views]

Два варианта, свързани с реда за пенсиониране на военнослужещите, предлага Министерството на отбраната в Доклад на Консултативния експертен съвет за разработване на модел за пенсиониране на военнослужещите (КЕСМО), съобщиха от ведомството. Документът е внесен в края на март в Министерството на труда и социалната политика и е изготвен след задълбочен анализ на негативните последици за ВС в резултат на прибързаното утежняване на условията за пенсиониране на военнослужещите чрез реформите в пенсионната система през последните 15 години, предизвикали масово напускане на обучени и добре подготвени кадри, изтъкнаха от МО. Целта и на двата варианта е защита правата и интересите на военнослужещите и ограничаване на споменатите негативни последици.
Първият вариант е да не се въвеждат промени в условията за пенсиониране на военнослужещите по чл. 69, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). Мотивите за това предложение се основават на размера на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“, която за военнослужещите е 40,8 на сто – с 8 процентни пункта повече от размера на осигурителната вноска за пенсия за лицата, работещи при условията на първа категория труд, както и на средната продължителност на живот на военнослужещите (около 62 години). 
Посочва се още, че през последните 10 години изискването за минимален осигурителен стаж за военнослужещите (и другите лица по чл.69 от КСО) е увеличен скокообразно със седем години. Такова увеличение на минималните изисквания за придобиване на право на пенсия за останалите категории работници/служители в страната не се наблюдава. 
Отчетено е, че утежняването на реда на пенсиониране ще доведе до нова, силна реакция и много военнослужещи ще пожелаят да бъдат освободени от военна служба, каквато е тенденцията през последните 13 години. Не на последно място се посочва, че в повечето от армиите на НАТО и ЕС не е въведена минимална възраст за придобиване на правото на пенсия за военнослужещите.
При вземане на решение за промяна на условията за пенсиониране на военнослужещите чрез въвеждане на допълнително условие – „възраст“, МО предлага следната промяна на чл. 69 от КСО:
„Чл. 69. (1) Военнослужещите и лицата, изпълнявали военна служба, придобиват право на пенсия при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България до 31.12.2018 г., а от 01.01.2019 г. и при навършване на 50-годишна възраст.
(…) Лицата по ал. 1, прослужили 15 години на длъжности от летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав придобиват право на пенсия до 31.12.2018 г., а от 01.01.2019 г. и при навършване на 40-годишна възраст.“ 
Посочената редакция на текста предполага въвеждане на кумулативно изискване за общ осигурителен стаж и достигане на определена възраст, за да може военнослужещият да придобие право на пенсия. Предлага се въвеждането на възрастта да влезе в сила от 1 януари 2019 г.
Преходният период от минимум три години за въвеждане на минимална възраст като допълнително условие за пенсиониране на военнослужещите осигурява относително спокойствие на хората в отбраната, коментираха от МО. В доклада се посочва още, че въвеждането на възраст като едно от условията за пенсиониране на военнослужещите трябва да се приложи и по отношение на останалата категория правоимащи лица по чл. 69 от КСО, за да се избегне дискриминация по признак „обществено положение“ по отношение на военнослужещите.  

(БА)

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани