Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отплата за професионализма

[post-views]

andrei_rangelov
Андрей Рангелов
Ще се въведе ли възраст за пенсиониране на военнослужещите, или не? Ако все пак се въведе – откога ще влезе в сила?
Тези въпроси вълнуват военнослужещите през последните години, но не защото службата се е променила или хората в униформа са дали основания за такава промяна. Не.
Причината е в държавата. Оказва се, че пенсионната реформа като цяло не се развиваше досега в посоката, в която обществото очакваше при старта й в началото на 21-ви век. 
Пенсиите са все така ниски. Населението застарява, демографската криза е в ход. Държавата продължава да дава от бюджета 60 на сто от парите за пенсиите.
И е добре, че властите се заеха да търсят решение. В тази обществена дискусия прозвуча и мнението на Министерството на отбраната. Във военното ведомство има Консултативен експертен съвет за разработване на модел за пенсиониране на военнослужещите, който подготви и внесе в края на март доклад в Министерството на труда и социалната политика. 
Предложени са два варианта на решения. Отчитат се негативните последици за Въоръжените сили от прибързаното утежняване на условията за пенсиониране на военнослужещите чрез реформите в пенсионната система през последните 15 години. Всички си спомняме как преди няколко години беше въведено изискването за „възраст“, като допълнение към изискването за „стаж“ и това предизвика масово подаване на рапорти за напускане по старите условия. 
Около 700-800 офицери си тръгнаха от строя, което оголи командните позиции в звеното „майор-подполковник“. Година по-късно изискването за възраст беше премахнато. 
Така е и в момента. За да се пенсионира военнослужещият, е необходимо само да има 27 години стаж, от които две трети – в армията. 
Същевременно за хората под пагон има друго изискване – така наречената „пределна възраст“, която е различна за отделните звания. Този показател изпълнява напълно ролята на критерия „възраст“. 
Всъщност и сега човекът в униформа е заинтересован да остане възможно по-дълго на служба във Въоръжените сили, както и да расте в кариерата. Да не говорим, че в повечето страни от НАТО и ЕС няма подобно изискване за „възраст“.
Затова първият вариант, предложен от експертния съвет в МО, предвижда да не се променят условията за пенсиониране на военнослужещите по чл. 69, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване. Посочват се основателни мотиви. Единият е, че размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ за военнослужещите е 40,8 на сто, което е с 8-процентни пункта повече от размера на осигурителната вноска за пенсия за лицата, работещи при условията на първа категория труд.
Другият мотив звучи откровено, но и стряскащо. Оказва се, че средната продължителност на живот на военнослужещите е около 62 години, значително по-ниска от тази на останалото население.
Честно казано, дори само това основание е достатъчно пенсионирането на военнослужещите да не бъде променяно въобще и да бъде извадено извън скоби за каквато и да е пенсионна реформа. При това през последните 10 години изискващият се стаж за военните беше увеличен скокообразно със 7 години. Нещо, което не се е случило, например с 3-а категория труд.
Да не говорим, че военните, преминали през многократните реформи и съкращения от последните години, като процент от работещите вече са толкова малко, че направо се „губят“ сред морето от пенсионери от другите професии, а пенсиите им изобщо не тежат на системата като цяло.
Във втория вариант от доклада се допуска въвеждането на изискване за „възраст“, като за общия случай тя да е 50 години, а за летци, парашутисти, подводничари и водолази – 40 години. При това от МО посочват изрично, че това не бива да става преди 2019 г. Така би се осигурил гратисен период, в който всеки военнослужещ ще може да си направи сметката дали да се пенсионира по стария, или по новия начин. А не е ли най-справедливо това условие да важи за младите офицери, сержанти и войници, които сега започват военната си кариера, защото останалите са влезли в армията по досегашните „правила на играта“?…
Пенсионната реформа е костелив орех за обществото ни. Но държавата дължи отплата за професионализма на военните. И досегашният начин на пенсионирането им е една от компенсациите за отнетите им 12 граждански права. Колкото по-малко се „пипат“ тези чувствителни условия, толкова по-добре за отбраната на страната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани