Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Химици почистват и разхубавяват София

[post-views]

Андрей Рангелов

Десетки чували с боклуци събраха по време на пролетното почистване на София воини и цивилни служители от 38-и батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология от Мусачево. Отрано в студения априлски ден групата се зае със затрупаните с всевъзможни отпадъци зелени площи около бившата жп линия на ул. „Рилска обител“ край бул. „Ботевградско шосе“. Още в първия час химиците вече бяха напълнили петнайсетина чувала със смет и възвърнаха приветливия вид на района. 
От 5 години участваме в пролетното почистване на София, заяви ръководителят на групата – сержант Илия Райков, който е командир на отделение. Той самият се включва за втори път в инициативата.
Поне три незаконни сметища открихме тук, посочва към обработените площи сержантът. Воините прибираха в чувалите всевъзможни отпадъци – автомобилни гуми, бутилки от двигателно масло, шишета от безалкохолни напитки и от минерална вода, тапицерии от автомобили, обувки, чорапи, дори… сутиен, както и табелка „Банкомат“. 
Тези боклуци са направо напаст, като знаем, че, например, пластмасата се разгражда за повече от 100 години, коментира сержант Райков. Мусачевци бяха докарали и камион, с който извозваха чувалите към сметището във „Враждебна“. Служители от Столичния инспекторат осигуриха на участниците гумени ръкавици, чували и минерална вода.
Миналата година мусачевци са разчиствали поляните срещу „Баумакс“ в квартал „В. Левски“. Как градът да стане по-чист ли – като на всекиго му мине през ума, че тук не е сметище и не бива да хвърля боклуци, където не трябва, каза сержантът.
Благодаря на поделението в Мусачево, то всяка година се включва в пролетното почистване, сподели председателят на работната група по пролетното почистване към Столичния инспекторат Стефка Енчева. Армията ни помага, за което сме й благодарни, изтъкна тя. Група военнослужещи вече е събирала отпадъци в Горна Баня в края на март. 
Всяка година организираме пролетно почистване, но искаме столичани след това да поддържат територията, заяви Енчева. За съжаление, има хора, които изхвърлят отпадъци на нерегламентирани места, а след това пък се пускат и жалби защо е замърсено, обясни тя. И призова гражданите на София – нека почистените територии да се запазят чисти, за да може на всички да им е приятно, когато се движат по улиците. Ако всеки поддържа чисто, задачата нашият град да бъде чист, е постижима, категорична е Енчева.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани