Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

От черешовото топче до системите „Град“

[post-views]

nenchev_popadenie
Министър Николай Ненчев и бригаден генерал Тодор Дочев.
Мощта на българската артилерия демонстрираха курсанти от Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „Васил Левски“ и войници от военно формирование 34200 на полигон „Марково“, по време на ежегодните демонстративни стрелби, ръководени от декана на факултета полк. инж. доц. д-р Сашо Евлогиев. В обръщението си към присъстващите той припомни, че Шумен е 

люлката на българската артилерия

а дулата на бойните оръдия са донесли много славни победи на армията ни.
Преди началото на стрелбите беше отслужен водосвет от Архиерейския наместник на Шумен ставрофорен иконом Димитър Стойков. По традиция демонстрациите бяха открити с изстрел от символа на българската артилерия – Черешово топче, обслужвано от разчет на патриотичен клуб „Крум Страшни“ в Шумен с командир офицера от резерва полк. Марин Казаков. 
На демонстративните стрелби присъстваха министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на ВА „Г. Ст. Раковски“ контраадмирал Митко Петев, началникът на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Атанасов, генерали, областният управител на област Шумен Донка Иванова, курсанти и студенти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Сред публиката бяха също така девет автобуса с абитуриенти от Шумен, Русе, Варна, Търговище, Попово и Омуртаг и деца от Каспичан.
Курсантите показаха способности за 

поразяване на цели

при стрелба със стрелково оръжие – обикновен пистолет „Макаров“, автомати „Калашников-АК 74“ и „Калашников АК-47М, картечница РПК -74, лека картечница „Калашников“ ПК. Основен производител на стрелковото оръжие, което е на въоръжение в Българската армия, е фирма „Арсенал“ ООД.
tank_strelbaДемонстрацията включи стрелба с тежка противотанкова гранатохвъргачка СПГ-9, 23-милиметрова зенитна установка ЗУ-23-2, 82-мм преносима минохвъргачка, 120-мм самоходна минохвъргачка Б1-10 „Тунджа“, 100-мм противотанково оръдие МТ-12, 122-мм самоходна гаубица 2 С-1, 152-мм оръдие-гаубица Д-20 – най-тежката артилерийска система в БА. Имаше също и стрелба с полуправо мерене със 122-мм реактивна система за залпов огън БМ–21 „Град“.
Награди за отлични постижения получиха общо 9 военнослужещи, от тях двама войници и седем курсанти-випускници от следните специализации: ОУТП от Полевата артилерия, ОУТП от ПВО, РТВ и ЗРВ. Началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Тодор Дочев прочете заповед за награждаване на отличилите се в стрелбите и им връчи грамоти.
Началото на българската артилерия е поставено на 12 август 1878 г., когато със заповед на министъра на войната № 2 

в квартал „Топхането“

в Шумен е формирана първата артилерийска батарея, на базата на съществуващата турска казарма.
Шумен е градът, в който се създава първият артилерийски полк в България. С указ № 75 от 19.06 1880 г. е създаден 2-ри артилерийски полк в състав шест батареи. През различните исторически периоди в града са дислоцирани крепостният артилерийски батальон, 5-и и 15-и артилерийски полк и 3-и тежък артилерийски полк.

uchenici_voenni
Децата бяха сред най-възторжената публика на стрелбите.
В периода от 1984 до 1989 г. В Шумен са създадени най-мощните артилерийски съединения в цялата ни военна история. Това е артилерийската дивизия в състав четири артилерийски бригади, една от които е реактивна бригада, включваща 4 реактивни дивизиона със 72 РСЗО БМ-21 „Град“. Тук е създадена и единствената противотанкова артилерийска бригада – РГК, в състав пет дивизиона, въоръжена със 100-мм ПТО „МТ-12“.
В Шумен, в различен формат на институцията, в продължение на 67 години се обучават офицерски и сержантски кадри за нуждите на българската артилерия и младши командири за артилерийските формирования. Тук са създадени и продължават да се развиват артилерийската 

наука и практика

Много са признанията, получени от държавното и военното ръководство за постиженията на академичния, административния и обслужващ състав и на обучаемите. Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ в продължение на десетилетия има високи постижения в образователната, научно-изследователската и приложната дейност.
Артилерийският стрелкови полигон „Марково“ е изграден през 1973 г. и е четвъртият по големина в България с обща площ 4700 дка.  Той дава възможност за провеждане на тактически учения с бойни стрелби с механизиран батальон и управление огъня на артилерията на механизирана бригада или една артилерийска бригада.
Преди стрелбите официалните гости разгледаха района на Военния факултет и се запознаха със спецификата на водения качествен учебен процес чрез брифинги, представящи дейността на шуменския военен факултет и департамента „Чуждоезиково обучение“. Представен бе симулаторът 122-мм САУ 2С1, кабинетите за специализирани системи за ПВО, „Управление жизнения цикъл на продукта“, „Стрелково оръжие“ и „Бойни припаси“. 
Открит бе учебен клас на автоматизирана система за управление на огъня „Вулкан“. Представителят на фирма „Арсенал“ Владимир Чичомиров подари на факултета учебен български 

автомат с гранатомет

и обучителни нагледни материали.
„Извън всякакво съмнение е съществуването на шуменския факултет на НВУ „Васил Левски“. Имаме много сериозни планове за разширяване дейността на факултета и търсенето на други форми за привличане на повече курсанти и студенти за цивилните специалности. Изключително съм впечатлен от работата на екипа, ръководен от декана на факултета полк. инж. доц. д-р Сашо Евлогиев“, каза на финала на посещението в Шумен министърът на отбраната Николай Ненчев.

(БА)
фото Вяра Йовева

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани