Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Обама праща още инструктори в Ирак

[post-views]

Боряна Радева

Тази сряда се очакваше американският президент Барак Обама да обяви плановете на правителството си за създаването на нова военна база в иракската провинция Анбар и изпращането на близо 400 нови военни инструктори в страната, съобщи Ройтерс. Според „Гласът на Америка“ групата ще е съставена от 500 души, които ще се присъединят към 3000-те инструктори и съветници, изпратени от Вашингтон миналата година, след като бойци на групировката „Ислямска държава“ (ИД) превзеха големи територии от северната и западната част на Ирак. 
Army Photographic Competition 2012Целта на военните ще е да помогнат на иракските сили за сигурност да се борят срещу ИД, съобщи американски представител, пожелал анонимност. Планът включва изграждането на тренировъчен лагер в провинция Анбар и предвижда по-силна подкрепа за бойците сунити, чиято роля в усилията за връщането на контрола над провинцията е определяна като ключова.

Стратегия и обвинения

Според Ройтрес подкреплението ще послужи като избистряне на стратегията за президента Обама, който е изправен пред нарастващи критики, че не е бил достатъчно твърд в борбата срещу ИД.  Други представители, пожелали анонимност, изразиха надежда, че дори скромното подсилване на американското присъствие в страната ще помогне на иракските военни да планират и проведат контраатаката за възвръщането на столицата на провинция Анбар – Рамади, превзета от джихадистите миналия месец. 
Обама обаче ще продължи да настоява да не изпраща военни, които да участват в боевете, нито такива, които да се намират близо до фронтовата линия. 
В понеделник американският държавен глава заяви, че страната му все още не е разработила напълно стратегията как иракските военни да си върнат изгубените територии. Към момента ИД е заграбила близо една трета от територията на страната. Това стана през последната година в кървава кампания, белязана с множество убийства и публични обезглавявания. 
Падането на Рамади миналият месец доведе до яростна критика срещу слабото представяне на иракските военни и Вашингтон започна да ускорява доставките на оръжия за правителствените сили, както и да проучва какви са начините за подобряване на тренировъчната им програма. Очакваното обявяване на изпращането на инструктори едва ли ще накара критиците на Обама да заглъхнат, коментира Ройтерс. Според тях скромният американски контингент не е достатъчен за обръщането на положението. Смята се, че това е само първата група от инструктори, които ще бъдат изпратени в близкоизточната страна. 

Новата тренировъчна база

Досега американските инструктори провеждаха обученията си във военната база Ал-Асад в западен Анбар, но вече текат приготовления за нова база близо до град Хабания, където досега бяха разположени само иракски военни. Новата база ще позволи на американските инструктори да дадат по-голяма подкрепа на сунитските племенни бойци, на които предстои да бъде дадено и оборудване и въоръжение от шиитското правителство в Багдад. „Обмисляме различни възможности за подобряване на тренинга и екипировката на иракските военни, за да им помогнем да се справят с „Ислямска държава“. Това включва и изпращането на още инструктори в Ирак“, заяви по повода Алистър Баски, говорител на Националния съвет за сигурност към Белия дом. Шефът на обединените щабове генерал Мартин Демпси даде да се разбере по време на визитата си в Ерусалим, че няма планове за фундаментални промени от досегашната стратегия на Обама. Пред репортери при посещението Демпси не каза колко души се очаква да бъдат изпратени, нито колко хора ще бъдат ангажирани с усилието да се подобри тренировъчната програма на иракските военни. Той обаче обяви, че според данни от миналия четвъртък 8920 иракски военни са получили обучение в четири различни бази, а 2601 в момента се обучават. 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани