Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Британски изтребители ескортираха пътнически самолет до лондонското летище „Станстед“ поради потенциална заплаха за сигурността

Оформя се коалиция срещу „Ислямска държава“
epa05052397 A handout photo provided by the British Royal Air Force (RAF) shows a Tornado GR4 taking off from RAF Marham, King's Lynn, Britain, 01 December 2015 in part of a training sortie. The British Parliament on 02 December 2015 voted 397-223 in favour of launching airstrikes against Islamic State forces in Syria.  EPA/Cpl Andy Holmes / HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Американският министър на отбраната Аштън Картър съобщи в Конгреса, че Вашингтон подготвя изпращането на специални части в Ирак, които да помогнат да се засили натискът върху „Ислямска държава“ там и в съседна Сирия, съобщи Юронюз.
Картър не даде подробности за силите, но уточни, че групата ще е по-голяма от 50-те американски командоси, които бяха изпратени в Сирия да се бият със сунитските милиции. Според министъра тези части ще могат да извършват атаки, да освобождават заложници, да събират разузнавателни данни и да залавят лидери на „Ислямска държава“.
Правителството в Багдад обаче се противопостави на американските планове. Това повдига въпроса, доколко Вашингтон координира плановете си с Багдад. Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади заяви във вторник, че страната му не се нуждае от чуждестранни сухопътни войски, предаде „Ройтерс“. „Иракското правителство подчертава, че всяка военна операция или разполагане на каквито и да било чуждестранни сили, били те специални или не, където и да било в Ирак не може да стане без неговото одобрение и съгласуване и при пълно зачитане на суверенитета на Ирак“, посочи в изявление Абади.
След като дойде на власт преди повече от една година с подкрепата на Съединените щати и Иран, премиерът трябваше да разчита предимно на шиитските милиции, подкрепяни от Техеран, след като иракската армия се провали два пъти в боевете с „Ислямска държава“ при атаките срещу Мосул и Рамади.
Милициите, които отдавна се отнасят с недоверие към американските сили след водената от САЩ инвазия през 2003 г., която свали Саддам Хюсеин и последвалата окупация, осъдиха планираното разполагане. „Ще преследваме и ще се борим с всички американски сили, разположени в Ирак“, каза Джафар Хюсейни, говорител на един от шиитските въоръжени групи, Катаиб Хизбула. „Всяка американска сила ще стане цел за нашата група. Воювали сме с тях и преди и сме готови да възобновим боевете.“
Говорители на подкрепяните от Иран организация „Бадр“ и Асаиб Ал ал-Хак също са направили подобни изявления, предаде „Ройтерс“.
Междувременно американският министър на отбраната Аштън Картър и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Джоузеф Дънфорд казаха във вторник, че  Конгресът трябва да дебатира и гласува официално разрешение за използването на военна сила срещу „Ислямска държава“.
Републиканците и демократите с Конгреса са обсъждали в продължение на години дали администрацията на президента Барак Обама трябва да получи подкрепа от Конгреса за военните кампании в Ирак, Сирия и Афганистан.
Конституцията на САЩ дава на Конгреса правото да обявява война, но Белият дом заяви, че има правните инструменти, от които се нуждае за използването на военна сила заради правомощията, използвани през 2001 г. за борбата срещу „Ал Кайда“ и 2002 г. за войната в Ирак.
Лондон участва в бойните действия
Великобритания се присъедини към военната операция в Сирия срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, след като след десетчасови дебати в сряда парламентът одобри нанасянето на въздушни удари, съобщава The Herald Scotland .
Общо 397 депутати гласуваха в подкрепа на военните действия срещу екстремистите, срещу 223-ма, които се обявиха против включването на страната в близкоизточния конфликт.
По-рано в сряда премиерът Дейвид Камерън призова депутатите да гласуват „за“ присъединяването и настоя групировката „Ислямска държава“ вече да бъде наричана с арабското й съкращение – ДАЕШ. „Ние трябва да отговорим на призива на нашите съюзници. Акцията, която предлагаме, е законна, необходима и е нещо добро, което можем да направим за сигурността на нашата страна“, заяви Камерън при откриването на дебатите в Камарата на общините преди гласуването.
Само часове след взимането на решението Великобритания нанесе първите си въздушни удари срещу позиции на „Ислямска държава“, съобщава вестник The Telegraph. Говорител на министерството на отбраната в Лондон разкри, че британските самолети са бомбардирали Сирия, но детайли за техните цели ще бъдат оповестени по-късно в четвъртък. Представителят на военното ведомство пожела да говори анонимно, тъй като не е получил разрешение да дискутира операцията. Изтребители „Торнадо“ на Кралските ВВС са се завърнали от „първата офанзивна операция над Сирия и са нанесли въздушни удари“, каза говорител на министерството. 
Германия също 
е в играта
След като германското правителство взе решение страната да се присъедини към коалицията срещу „Ислямска държава“ в Сирия, германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен призова да не се хранят илюзии относно скоростта на мисията на Бундесвера за борба срещу терористичната групировка, предаде телевизия N-24.
„Не трябва да има илюзии. Това е опасна и трудна мисия“, заяви министърът в сряда. По думите, Германия има 30 готови за употреба самолети „Торнадо“, от които в Сирия ще бъдат използвани 6. Очаква се, мисията да продължи до 31 декември 2016 година, а за изпълнението ще бъдат похарчени около 134 милиона евро. Участие ще вземат до 1200 войници.
Все пак от сряда решението се дебатира в Бундестага – долната камера на германския парламент, а гласуване по въпроса предстои в началото на следващата седмица. Смята се, че мнозинството, с което разполага канцлерът Меркел в парламента, ще осигури успешното прокарване на решението. 
Невъзможно е една страна да победи тероризма, особено когато границите са практически отворени, светът преживява ново преселение на народите, a терористите имат постоянни финансови източници. Това заяви от своя страна руският президент Владимир Путин по време на годишната си реч пред парламента, предаде РИА Новости.
„Трябва да създадем единна сила, мощен антитерористичен фронт за борба с тероризма по света. Всяка цивилизована страна е длъжна да участва в разгромяването на терористите, да покаже своята солидарност – нужни са конкретни действия, а не говорене“, подчерта държавният глава.
„Това означава, че на престъпниците не трябва да се дава убежище, не трябва да има двойни стандарти, никакви контакти с които и да е терористични групи, никакви опити за използването им за собствени цели, никакви престъпни и кървави сделки с терористите“, подчерта Путин.
Атаки и победи
Междувременно стана ясно, че самолети на водената от САЩ коалиция са извършили през нощта срещу четвъртък удари по петролодобивни зони в Източна Сирия, които се намират под контрола на „Ислямска държава“, предаде Ройтерс. Националността на самолетите не се съобщава. Те са ударили обекти в Джафра, Танак и Ал Омар в провинцията Деир Езор. От своя страна британското министерство на отбраната заяви, че британски самолети са поразили петролни кладенци в Ал Омар.
Във вторник френски изтребители „Мираж“ отново атакува цели на терористите този път в Ирак. На земята в операцията участваха иракски войници. Кабинетът в Багдад пусна видео с кадри от прогонване на джихадисти от покрайнините на Фалуджа на 65 км западно от иракската столица. Изглежда, че в последно време иракските военни добиват повече увереност срещу бойците на „Ислямска държава“. Това се дължи и на коалиционните въздушни удари, сочат медии. В понеделник военните предупредиха цивилните да напуснат държания от ислямистите град Рамади в провинция Анбар, тъй като тече операция по възвръщането на града. In this Tuesday, Sept. 23, 2014 photo released by the U.S. Air Force, a formation of U.S. Navy F-18E Super Hornets leaves after receiving fuel from a KC-135 Stratotanker over northern Iraq, as part of U.S. led coalition airstrikes on the Islamic State group and other targets in Syria. U.S.-led airstrikes targeted Syrian oil installations held by the militant Islamic State group overnight and early Thursday, Sept. 25, 2014, killing nearly 20 people as the militants released dozens of detainees in their de facto capital, fearing further raids, activists said. (AP Photo/U.S. Air Force, Staff Sgt. Shawn Nickel)

Най-ново

Единична публикация

Избрани