Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Година без вечно дерби

[post-views]

18Дойде време за обзори. На първо място по традиция трябва да се отбелязва календарната футболна година. Както се казва – да се отдаде заслуженото на шампиона и носителя на Купата на България.
Тази година няма смисъл да се припомнят тези факти. Просто, защото в нея за първи път от 1948 година не се игра мач на ниво мъжки тим между „Левски” и ЦСКА. Последното „вечно дерби” бе на 25 октомври 2014-а, завършило с три гола преднина за „червените”. Те обаче сега са във „В” Югозападната група и не е ясно къде ще бъдат, след като вдигнат купата на БФС за шампион в това първенство. За … „А” областна група обаче ще говорим по-късно.
Иначе

Шампион

стана „Лудогорец”, макар да изигра един сравнително слаб втори полусезон, което накара опонентите му от Ловеч да си помислят, че заслужават титлата. Не е точно така, тъй като и тогава, пък и сега „Лудогорец” разполага с добрата селекция. Друг е въпросът, че в Разград след май месец направиха едва два правилни хода, което най-малкото им костваше няколко милиона евро загуби. А верните постъпки бяха свързани с привличането на безспорния румънски голмайстор Кишеру и с връщането на Георги Дерменджиев начело на тима в последните няколко кръга. Преди това „Лудогорец” прогони ритуално Дерменджиев с абсолютно неадекватни аргументи, за да насади странния  анонимник Бруно Рибейро, по късно подир резила с Милсами пък и с извадения от нафталина Ераносян, останал в историята с уникална забрана да не упражнява треньорските си умения заради скандал с допинг във футболен Кипър. И това бе част от скандалната историйка с наши сънародници.  А Дерменджиев успя да върне „Лудогорец” на върха, където ще остане до края зимуването на футболните мечки.

13203_660_370Купата

 Финалът за Купата на България се игра в края на май на стадион „Лазур” в Бургас. Никой не очакваше, че пред пълните с левскари трибуни „Левски” за пета поредна година ще изтърве трофей. Унижението бе огромно, а оправдание за хората от „Герена” – никакво. Нищо, че „Черно море” спечели първа купа в историята си и нищо, че след това просто не отлепи от дъното срещу „Динамо” Минск в Лига Европа.
Ударът обаче си остава по „Левски” и неговите ръководители. 

Промените

16 Първенството се играе за първи път във формат от 10 отбора с непрекъснати дербита. Заради липсата на ЦСКА и донякъде на „Локомотив” Сф, който се спаси с ново начало в „А” областна група, за мнозина надпреварата изглежда скучна. Интрига обаче има и първенството в този формат, която приковава с динамика. Но интригува и с простотиите и реферските грешки. Капакът бе изваждането на отбора на „Литекс” в срещата с „Левски” в събота. Това е пълен абсурд и навява на други мисли. Очевидно две десетилетия са малко, за да уврят главите на ръководители и собственици, че „първи на мегдана” води само до „шампион в махалата” и триумф за никому неизвестни тимчета като „Мура”, „Иртиш”, „Милсами” и „Йелгава”. За БАТЕ и „Дебрецен” не говорим…

 БФС

 Futbolni fenoveНа фона на безумието БФС влезе в ролята на щрауса. След решенията на последния конгрес няма как да е другаде. Удари обаче нанесоха конфликтите на ниво „Лудогорец” – „Литекс” и „Левски” – „Литекс”. Големият проблем обаче си остава ЦСКА. Защото противно на всички правила и закони фенове и заможни люде си искат четирите букви в елита, и то на първо място. И са готови за това дори на „Star Wars”, серия … с български мотиви. Станала популярна от хореографията на феновете и бледия спомен за славните мигове на армейския тим в миналото.
Друго няма. Повече фенове в действие и малко качествен футбол на терена. С много оправдания за кривата ракета, обаче…

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани