Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кръвопролития по време на дипломация

[post-views]
Кръвопролития по време на дипломация

siriq-bombe-atentatНай-малко 71 души бяха убити и десетки други ранени при серия от бомбени нападения в сирийската столица Дамаск. Ислямисткото движение ИДИЛ пое отговорност за атаката, която има опасност да помрачи започналите мирни преговори в Женева за намиране на политическо решение на сирийския конфликт.
Цел на последните атентати в сирийската столица беше един най-известните мюсюлмански храмове на шиитската общност. Последното нападение има опасност да хвърли дълбока сянка на започналите мирните преговори в Женева за намиране на политическо решение на петгодишния конфликт в Сирия. Ръководителят на правителствената делегация Башар ал Джаафари е категоричен, че нападенията в Дамаск са поредното доказателство за връзките между сирийската опозиция и терористите.
Специалният мирен пратеник на ООН за Сирия Стефан Де  Мистура, който се срещна поотделно с враждуващите страни, е оптимист, че надеждата да седнат на една маса не е избледняла.
Независимо, че боевете в Сирия продължават, опозицията за сега остава решена преговорите да продължат. И все пак противниците на режима на президента Башар Асад са категорични, че биха седнали на масата за преговори, само в случай, сирийската армия прекрати бомбардировките срещу тях и да вдигне блокадите си над градовете под техен контрол. Условия, които Дамаск изглежда е готов на изпълни, макар и ръководителят на правителствената сирийска делегация Джаафари да посочи, че евентуалното временно примирие може да влезе в сила едва след започването на мирните преговори, но не е преди това.
И все пак макар и с многото въпросителни първият от две години опит за намиране на решение на конфликта има потенциал да пожъне някакъв успех.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани