Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Трансферен нокаут


 
Дойде февруари. Остават по-малко от двадесет дни до подновяването на първенството в елитната група, а повечето от водещите отбори привършват зимната си селекцията. Тя, въпреки тоталното падение на родния футбол, пак е насочена към чуждестранния пазар. Така футболната търговия ще напълни някой и друг посреднически и ръководен джоб, а българските таланти или ще търкат пейката, или ще ритат за здраве в долните групи, където се играе всичко друго, ала не и приличен организиран футбол. Справка – мачовете на ЦСКА в Югозападната „В“ група. Очевидно на никой не му пука за бъдещето на българския футбол. Контролите на повечето тимове в турските курорти около Анталия показват значителното изоставане не толкова в тактическо отношение, колкото във владеенето на основните компоненти от играта. 
За скромната техника на повечето родни играчи сме говорили неколкократно. Когато обаче имаш ограничен технически арсенал и си бавен, нещата стават катастрофални. Съвременният футбол се отличава преди всичко с техника на скорост. Дори с по-слаби изпълнители, отбори, отличаващи се с бързина, печелят. Да не говорим колко дълго време германците разчитаха единствено на сила и бързина. 
У нас все още витае легендата, че като южняшка нация българските футболисти са едва ли не родени таланти. Може и да има такива. Само че те по принцип ги внасят от… Бразилия. Бегъл анализ на футболистите от вътрешното показва, че Емил Гъргоров остава последният мохикан сред сънародниците ни с брилянтна техника. Нито един млад играч в момента дори не може да си мечтае да се доближи до Бадема. Да не говорим за по-възрастните състезатели. 
Като става дума за бързина в една от контролите на „Локомотив“ Пд в Лара срещу непретенциозния чешки „Височина“ Ихлава възпитаниците на Христо Колев определено бяха с класа като възможности над неизвестния противник, но трябва да се радват, че стигнаха до 2:2. Просто бързината на чехите им позволи да си вкарат положенията.
Това обаче изглеждат малки проблеми. И по време на тази подготовка привличането на чужденци ни подготвя за поредния трансферен нокаут. Нека погледнем кой какво привлече през тази зима. Или поне до този момент. SPORTIST-2

“Лудогорец”
С идването на Георги Дерменджиев страстите в Разград се успокоиха. За шест месеца в този тим направиха толкова глупости, колкото не успяха да сътворят за пет години. И ако не се бе върнал пловдивчанинът, със сигурност щяхме да видим и още нови футболисти в областния град. Дерменджиев обаче направи правилен ход. И без това в клуба бяха привлечени много скъпи играчи през миналия трансферен прозорец и щеше да е пълно безумие да се купуват нови. Лошото е, че като чист бизнеспроект поне на този етап „Лудогорец“ не включва интегрирането на повече от един млад играч, и то само за контролите. Става дума за Марем, който всъщност е от Хасково и дойде още преди години от Сливен в Разград. В момента защитникът е на 21 години.
“Левски”
Левскарите обаче нямат спирка да купуват анонимни звезди, които да се провалят и после да се чудят как да ги разкарат от „Герена“. След като привлечените през лятото нападатели се оказаха достатъчно ялови, че непрекъснато головете трябваше да вкарват Краев и Прохазка, в Подуяне се заеха с довеждането на нова порция „звезди“. Като изключим препоръчания от Мъри Стоилов румънец Лукин, за останалите нищо не може да се каже. Някой си Менголо, също толкова известният Нар, Бурабия, Нгом. Да, вярно – по време на лагера в Турция Стойчо Стоев взе дузина юноши и дори 16-годишният вратар Шейтанов дебютира за първия тим, ала колко от тях ще играят през пролетта? Още повече, че се чака прословутият централен нападател. Иначе онова за бързината с пълна сила важи и за „Левски“.
“Славия”SPORTIST-4
С новия треньор Тарханов „белите“ се ориентират към подсилване по модел, практикуван в бившите съветски републики. Самото привличане на бившия капитан на юношеския национален тим на Русия, 21-годишния Сердар Сердаров говори за намеренията на новото спортно-техническо ръководство. В същото време славистите отпратиха чуждестранните си звезди, като Манзоро вече рита по кипърските терени. При „Славия“ остава риторичният въпрос – Иска ли ръководството да играе в „Лига Европа“.
“Берое”
По традиция Петър Хубчев пробва играчи от Франция, но по всичко личи, че през пролетта тежестта ще падне върху опитните българи Делев, Сърмов, Иванов, Андонов, Иса. Все пак във всеки мач в тимовия лист на беройци половината имена ще са на чужденци. „Зелените“ от Града на липите и правите улици честват своя вековен юбилей и целите ще бъдат високи. Или купа, или сребърни медали. Както бе през миналата година. Местни момчета и тук няма.
“Черно море”
За първи път от десетилетие варненци пропуснаха зимна подготовка в странство. Носителите на Купата и Суперкупата на България пробваха играчи от Сърбия, като Маркович хвана окото на Никола Спасов. Наставникът имаше желание да привлече и камерунец с холандски паспорт. Той обаче предпочете петродоларите в Катар. Иначе от „Славия“ на морския бряг акостира Иван Вълчанов.
“Локомотив” Пд
Настоящият собственик на „смърфовете“ Христо Крушарски постави за цел тимът от парк „Лаута“ да се класира за участие в Лига Европа. За целта бяха привлечени петима нови футболисти, като най-силно впечатление прави 30-годишният сенегалец Гай Мансур, който дълго е играл в Румъния. За последно Гай е бил състезател в Саудитска Арабия. 
“Ботев”SPORTIST-3
Доста е любопитна трансферната ситуация в „Ботев“. Бяха разкарани неколцина от ненужните, а с привличането под наем на Тодор Неделев от „Майнц 05“ „канарите“ направиха наистина трансферен удар. Друг е въпросът, че това е определена крачка назад в кариерата на талант като Неделев. До края на трансферния прозорец треньорът Костов иска да доведе поне един играч от Украйна. 
“Пирин”
Може би единствено и може би напълно логично в Благоевград заложиха единствено на българското. Шенсой върна преотстъпени юноши в Гоце Делчев и привлече още млади момчета от местната школа. И после, защо всички търсят футболисти от Благоевград…
“Монтана”
Емил Велев изпробва четирима чужденци, но не остана доволен от тях и ги отпрати. Велев бе много активен на пазара и състави тим от опитни ветерани, които би трябвало при така създалата се ситуация да оставят тима в елита. Дали обаче това ще се случи, или пак ще станем свидетели на странни неща край река Огоста, е неясно. Все пак с идването на Иван Стоянов „Монтана“ определено ще повиши нападателната си мощ. Тук изобщо не може да говорим за местни момчета.
“Литекс”SPORTIST-1
С желанието си да търсят справедливост в КАС в Лозана ловчанлии са на път да завържат още по-сложен възел в „А“ група. При положение че стартира дело в Швейцария, БФС е длъжен да пусне „Литекс“ в групата до излизането на окончателното решение на арбитражния съд. Затова, както и за участието в турнира за Купата, бе привлечен отново екипът на Лобо Пенев, а продадената звезда Асприля бе заменена от друг колумбиец – Густаво Кулма. Интересно е, ако няма решение до края на първенството, какво ще се случи после с крайното класиране?
 
Това е положението към днешна дата. Колкото и пари да са дадени за тези чужденци, бе по-редно те да отидат за развитие на българските играчи. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани