Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заплахите от военни стават хибридни

[post-views]
Заплахите от военни стават хибридни

Spirdon
Фото Андрей Рангелов

Заплахите в съвременния свят престанаха да се представят със своя военен образ и се превърнаха в хибридни, като се преместиха в полето на дипломацията, политиката, икономиката, социалната сфера, климата, ресурсите. Това заяви деканът на факултет „Национална сигурност и отбрана“ във Военна академия „Г. Ст. Раковски“ полковник доц. д. н. Нено Христов. Глобализацията разшири полето на контактност и сблъск на интереси, като все по-трудно може да се дефинират източниците и формите на заплахи за националната сигурност, посочи той.

Полковник Христов откри вчера годишната научна конференция на факултет „Национална сигурност и отбрана“ на тема „Съвременни предизвикателства пред сигурността и отбраната“. По думите му заплахите предизвикват и ще продължават да предизвикват все по-големи социални проблеми. Въпреки това Въоръжените сили остават ядрото на системата за сигурност и отбрана и около тях ще продължат да гравитират останалите елементи на системата за сигурност както в национален, така и в международен контекст, изтъкна полковник Христов.

Темата за хибридната война и хибридните заплахи е основна тема за годината, каза в словото си началникът на ВА „Г. Ст. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев. Само преди месец във Военната академия проведохме семинар с експертен състав от 20 институции в България, които имат отношение към хибридните заплахи с цел да се постигне интегриране в усилията за изграждането на национален капацитет за справяне с хибридните заплахи, допълни той. По думите му ВА се стреми да изпреварва събитията, като разработва способности, свързани с киберсигурността, противодействието на тероризма, дерадикализацията.nacionalna otbrana

Сред докладчиците на форума беше и д-р Виолета Николова, която е старши експерт от военното формирование в Благоевград и участник в курса за връзки с обществеността във ВА. Тя представи темата „Бежанската криза през призмата на традиционните и новите медии“. Анализирала е 15 средства за масова информация – национални вестници, телевизии, радиа, агенции. По думите й събитията, свързани с бежанците, се поднасят на аудиторията предимно новинарски, но има и аналитични представяния на темата. Като цяло отношението към мигрантите, поне в случая, който аз разглеждам – бежанската криза в Идомени, е положително или неутрално, констатира Николова.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани