Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Взривове окървавиха летището в Истанбул

[post-views]
Взривове окървавиха летището в Истанбул

TURCIAТри координирани експлозии и стрелба на международното летище „Ататюрк“ в Истанбул във вторник вечерта отнеха живота на 43 души, а 237 са ранени, съобщи кметът на града, цитиран от АФП. Властите уточниха, че 109 от 237-те ранени вече са изписани от болницата. Допълват също и че 13 от жертвите са били чуждестранни граждани. Съобщава се за починал иранец и една украинка. 
От българското Министерство на външните работи уточниха, че засега няма данни за пострадали наши сънародници. От ведомството уточниха, че следят ситуацията, поддържат постоянен контакт с турските власти, а консулът ни е на летището. 
Турция обяви сряда за национален ден на траур. Правителството нареди също така всички флагове да бъдат наполовина свалени.
Атентаторите 
са трима

Във вторник вечерта трима атентатори самоубийци задействаха взривни устройства. 
По непотвърдена информация двама от терористите са чужденци. Нито една от експлозиите не е станала в самата сграда на терминала. Първият атентатор се е взривил на тротоара до сградата, вторият, точно пред портала за проверка на влизащите. Третият е открил огън и се е взривил, след като е бил прострелян от служител на реда.
Единият от мъжете привлякъл внимание, защото бил с дебел шлифер, нетипичен за жегите в Турция. Полицията започнала да го наблюдава, но когато тръгнали след него, той се взривил. Последвали още два взрива – от другите двама терористи. Турските власти заявиха, че камикадзетата са пристигнали на аерогарата с такси. Заговори се и за четвърти атентатор, но няма официална информация до момента. По това време е нямало полети от и за България. 
Очевидци съобщиха, че след взривовете е настъпила паника и хаос на летището. Хората започнали да бягат: „Опаковах си багажа, когато чух взрив. Един полицай ни каза да залегнем. Машината за опаковане е направена от стомана и ни предпази от куршумите. Терористите стреляха по полицаите и те отвръщаха на огъня. Един човек до нас беше прострелян. И после видяхме как избухва бомбата до скенера за проверяване“, разказа един от очевидците на трагедията. Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм разкри, че действията на атентаторите насочват властите към „Ислямска държава“, но все още няма официално потвърждение.
За часове работата на летището, което е едно от най-охраняваните и натоварени в света, беше преустановена. Полетите се пренасочваха. Един от пренасочените самолети кацна на летище София. Редовният полет от София за Истанбул пък беше пренасочен към Измир. Иран преустанови всичките си граждански полети дотам.
Към момента работата на летището е възобновена и са разрешени както излитанията, така и кацанията.
Турският президент Ердоган заяви, че атаката, „която беше извършена по време на свещения месец Рамадан, показва, че тероризмът удря без оглед на вяра и ценности“. В официалното си обръщение той коментира още, че „тази атака не е насочена към постигане на всеки резултат, а само към това да създаде пропагандни материали срещу нашата страна, използвайки кръвта и болката на невинни хора“.
Светът беше шокиран
Лидери от целия свят изразиха съчувствие и гняв след атентата на летище „Ататюрк“.
Българският премиер Бойко Борисов заяви, че е разпоредено да се оказва помощ на всички сънародници. „Изказвам моите дълбоки съболезнования към семействата на жертвите на летище „Ататюрк“ в Истанбул. Дипломатическите и консулските служби имат указания да помагат на всички български граждани, консулът ни е на летището. Софийското летище приема пренасочените полети“, каза той. 
Надявам се това да е пореден урок към политиците, че с войни мир не се прави. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел във връзка с атентата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Свидетели сме на пореден атентат в Турция. Това е голям удар за тях и за региона, за туризма им и по принцип“, заяви премиерът Борисов. 
Шефът на НАТО остро осъди ужасните атаки на летището в Истанбул и заяви, че 27-те съюзници на Турция в Алианса стоят заедно с нея. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви в свое изявление, цитирано от АП: „Моите мисли са със семействата на жертвите, онези, които са ранени и народа на Турция“. „Не може да има никакво оправдание за тероризма“, заявява Столтенберг. „Съюзниците от НАТО са солидарни с Турция, обединени в нашата решимост да борим тероризма във всички негови форми“, подчертава той.
Министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд коментира, че е „шокиран“ от извършеното нападение: „Готови сме да окажем помощ на Турция“, категоричен е Хамънд. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън сподели подкрепата на страната си за Турция. „Ужасен съм от атаката в Истанбул. Мислите и молитвите ми са със засегнатите“, заявява той, цитиран от Анадолската агенция.
Съпричастност изразиха и германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, както и още десетки държавни лидери. От своя страна вътрешният министър на Германия Томас де Мизиер заявява, че мислите му са с жертвите и техните семейства. „С пълна сила ние ще продължим нашата борба срещу тероризма заедно с нашите съюзници“, обеща той. В свое изявление Демизиер заявява, че е дълбоко шокиран от бруталната атака на истанбулското летище. „Тероризмът още веднъж показа своето грозно лице и невинни хора загубиха живота си“, допълва Томас де Мизиер.
Белгия също осъди смъртоносната атака и изрази съпричастност с жертвите. „Нашите мисли са в жертвите на атаките на истанбулското летище. Ние осъждаме тези зверски действия на насилие в Истанбул“, заявява премиерът Шарл Мишел.

Турция и Русия – затопляне
Атентатът на летището в Истанбул е насочен срещу опитите на Турция да подобри отношенията си с Русия и Израел. Това обяви председателят на Комисията по международните въпроси към горната камара на руския парламент (Съвета на федерацията) Константин Косачов в профила си във „Фейсбук“, съобщи ТАСС.   
Според Косачов версията на турските власти, че терористичният акт е извършен от ДАЕШ, била най-вероятна. По думите му, атентатът е показал опасността от действията на Турция „в подкрепа на едни или други терористи, включително покупката на петрол от тях или предоставянето на възможности за тяхното лечение, рехабилитация или тренировки“. „Подкрепата на терористи винаги е като бумеранг, което могат да потвърдят американците“, „отгледали“ на времето Осама бин Ладен като оръжие срещу СССР“, коментира още Косачов. Той смята, че атентатът на истанбулското летище е своебразно предупреждение към Турция да не участва във формиращия се единен антитерористичен фронт, създаван „с усилията преди всичко на руската дипломация“. Според Косачов обаче тази трагедия няма да отложи, а по-скоро ще ускори диалога между лидерите на Русия и Турция.
И наистина в сряда руският президент Владимир Путин вдигна ограниченията за пътуванията до Турция, след като проведе разговор със своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган, съобщи АФП.  „Искам да започна с въпроса за туризма… вдигаме административните ограничения в тази област“, заяви Путин.
Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще се срещнат в рамките на срещата на лидерите на страните от Г20, която ще се проведе на 4-5 септември в Китай, предаде Анадолската агенция. Според турски чиновници, по време на проведения по-рано в сряда телефонен разговор е било подчертано, че настоящата ситуация не отговаря на интересите на двете страни и е нужно да бъдат подновени срещите на най-високо ниво.
Междувременно хиляди по света започнаха да слагат турското знаме на профилите си в социалните мрежи в знак на съпричастност и подкрепа.
 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани