Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
„Росатом“ показа секретен запис на най-мощната ядрена експлозия

Модернизация за $350-450 млрд.

2-bombi1Общо $350-450 млрд. може да достигне стойността на мащабната модернизация на ядрения арсенал на САЩ, съобщават световните медии, цитирайки Пентагона. Администрацията на президента Обама предприема обновлението на атомните оръжия, някои от които са на възраст няколко десетилетия, още от времето на Студената война.
На първо време САЩ се заемат да модернизират наличните си количества от ядрените бомби В61, съобщава Би Би Си. Това оръжие е разработено преди 50 години – през 1966 г. Неотдавна националното управление по ядрена безопасност на САЩ одобри прехода към инженерен стадий на производството на модернизирана версия на атомната бомба. 
Новата модификация ще е с означението B61-12. Предвижда се първата модернизирана версия да е готова през 2020 г., след което да започне масовото й производство. Бомбата ще замени намиращите се на въоръжение модели B61-3, B61-5, B61-7 и B61-10.
Боеприпасите от вида B61 са били разработени за използване не само от стратегически бомбардировачи, но и от други видове самолети. Те могат да бъдат включени във въоръжението на постъпващият във ВВС на САЩ изтребител F-35.
Бомбите B61 се смятат едновременно за стратегическо и тактическо ядрено оръжие. Най-мощните модификации може да бъдат използвани в пълномащабна атомна война, а тези с най-малка мощност – за изпълнение на оперативно-тактически задачи. 
С помощта на тактическото ядрено оръжие се постигат цели непосредствено на полето на боя или в близкия тил на противника. Освен бомби, този ядрен арсенал включва също артилерийски снаряди, бойни глави на оперативно-тактически и крилати ракети, мини, торпеда.
Предвижда се новите модификации на B61 да бъдат по-надеждни и по-точни от досегашните. Ключова за подобрението на качествата им ще е разработената от компанията „Боинг” нова опашна част на боеприпаса, която ще го превърне в управляем.
2-bombi2При предишните модификации се използва парашут и за да попадне бомбата в целта, на самолета се налага да се приближава в опасна близост до противника, рискувайки да бъде свален от неговата ПВО.
С новата си опашна част управляемата авиобомба ще може да бъде хвърляна от голяма височина, извън зоната на действие на ПВО, като радиусът й на действие дори достига този на авиационните ракети. При това бомбата може да носи значително по-голяма бойна глава, отколкото ракета.
Освен това, чрез управляемостта на опашната част, точността на попадение на боеприпаса ще достигне 30 метра.
Бомбите от вида B61 имат изменяема мощност на бойната си глава. Всяка модификация притежава няколко равнища на мощност, като преди полета се фиксира необходимата за случая. Например бомбата B61-10 може да има мощност от 0,3, 5, 10 или 80 килотона. По такъв начин при тактическо използване на ядреното оръжие мощността на бомбата няма да е по-голяма от необходимото, за да не се вреди на собствените войски.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани