Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Противопоставяме диалог на конфронтацията

[post-views]
Противопоставяме диалог на конфронтацията

konferencia-nato-dochev„Международната обстановка в света и в часност в Европа чувствително се промени след Втората световна и Студената война. Това постави нови предизвикателства пред сигурността на Стария континент. Появи се заплахата от Близкия изток като огромни потоци от хора, мигранти и бежанци, заляха нашите държави”, това заяви в основния доклад на тема „НАТО след срещата във Варшава”  Тимо Костер, директор на дирекция „Отбранителна политика и способности” в Главната квартира на НАТО на Международната конференция по проблемите на киберсигурността, която се проведе в рамките на два дни в Централния военен клуб.
Тимо Костер посочи двете основни насоки, в които работи Алиансът след срещите на върха в Уелс и Варшава. „Първата е защитата на цивилното население преди всичко на гражданите на страните-членки, а втората – да защитим сигурността отвъд границите на територията на НАТО. Ние вече наблюдаваме света около нас в целия спектър на окръжността от 360 градуса, като не очакваме предизвикателствата да дойдат само от изток или югоизток”. Той посочи, че НАТО е фокусиран във всички посоки и също така си служи на първо място с политически средства, за да се противопоставим и на евентуална заплаха, в това число и ядрена.
„За съжаление, военната заплаха напусна областта на традиционните средства, с които си служи. В „играта” се включиха нови играчи, които си служат със средствата на хибридната война и заплашват киберсигурността, а оттам националната сигурност на държавите-членки и Алианса като цяло. На първо място това е Русия, с която се стремим към ползотворен диалог, но невинаги успешен, за съжаление. Опитваме се да се противопоставим с диалог на конфронтацията. Напомням ви, че Срещата на върха в Уелс преди две години бе първата международна реация на кризата в отношенията между НАТО и Русия. Със срещата във Варшава ние затвърдихме пред света солидарността между страните членки и дадохме знак, че сме готови да се изправим пред актуалните предизвикателства”, допълни още Тимо Костер.
„Основната цел на този форум е в хармония с едно от най-важните условия за успеха, формулирано от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а именно – прилагането на всеобхватния подход на противодействие срещу хибридните заплахи”, заяви в приветственото си слово към участниците в конференцията заместник-министърът на отбраната, доц. д-р Орхан Исмаилов. „В резултат на търсенето на нови и адекватни пътища и подходи НАТО и ЕС като основни носители на сигурност и стабилност в Европа приеха през 2015 г. Стратегия за ролята на НАТО в противодействие на хибридните войни, а ЕС през следващата година съвместна рамка за борба с хибридните заплахи. И в двата документа разглежданите дейности обхващат три основни елемента – формулиране на проблема и определяне източника на заплахата, какви са целите на противостоящата страна, кои са слабите й места. Вторият елемент е определяне на общата политика и концепция за справяне с предизвикателството и включва политики за засилване на устойчивостта на обществото и държавата чрез прилагане на съвместни действия. 
   Последният елемент е набелязване за изпълнение на всеобхватен комплекс от взаимосвързани действия за защита. Заплахите пред международната сигурност стават все по-динамични, асиметрични и по-трудно предвидими. 
    Съществен елемент от успеха на противодействието е междуведомственото и международно сътрудничество за взаимодействие. Това означава изграждане и поддържане на доверие между съюзниците и засилване на сътрудничеството във всички възможни области чрез постоянен обмен на информация и оценки, поддържане на ефективна стратегическа комуникация преди и във всички фази на хибридния конфликт: гражданско и военно сътрудничество, изграждане на ефективни механизми между военни и цивилни, области за споделена оперативна картина и координирани действия в подкрепа на съюзници или държави-членки. Ето защо темата на конференцията е предизвикателство и ще даде един много съществен принос за обогатяване на теорията, набелязването на практически подходи за преодоляване на проблемите, произтичащи от тази нова форма на дестабилизация на сигурността и отбраната. Тази тема напълно съответства на съвременните проблеми на средата на сигурност и свързана с най-важния етап от противодействието на хибридните заплахи, а именно – разработването на инструментите за ефективно противодействие”, допълни още зам.-министър Исмаилов.
Като основна цел на конференцията началникът на Военна академия „Георги. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев посочи предизвикването на дискусия относно новите предизвикателства пред сигурността. „Тази дискусия трябва да подпомогне разработването на концептуални документи за противодействие на хибридните заплахи. Трябва да се предложат пътища и способи за междуинституционално и международно сътрудничество, да се поддържат възможности, в това число – дипломатически, политически, информационни и военни, стратегическо-разузнавателни, финансови и правни, за изграждането на интегрирани способности за противодействие на хибридните заплахи”, каза още генерал-майор Дочев. Той подчерта, че международното участие в конференцията показва актуалността и важността на разглежданите проблеми.
dscn2479„Като водеща институция в сектора за сигурност и отбрана Военна академия винаги е подхождала отговорно към всички предизвикателства в сектора. Не правят изключение и хибридните заплахи. Настоящата конференция е втори етап от стартиралия през април изследователски проект на същата тема с изготвяне на експертна оценка за институционалните способности за противодействие на хибридните заплахи. 16 ведомства изпратиха свои експерти, които предложиха идеи и формулираха пълния спектър на възможните запахи за националната сигурност на Република България. Анализът на заплахите ясно определи дефицита от способности за тяхно противодействие. Бяха направени конкретни предложения за форми и методи за противопоставяне на хибридните заплахи”, каза още генерал-майор Дочев.
В рамките на конференцията беше представен подробен анализ на резултатите от тази експертна оценка. На вниманието на министъра на отбраната бе представен разширен доклад, който в максимална степен ще подпомогне нашето държавно и военно ръководство при вземането на решения по дискутирания проблем.
Международната конференция на тема „Междуинституционалното и международно сътрудничество за противодействие на хибридни заплахи” се проведе на 28 и 29 септември в Централния военен клуб. Конференцията бе органицирана от Военна академия „Георги С. Раковски”, Институтът за перспективни изследвания на отбраната (ИПИО), съвместно с AFCEA (София), под патронажа на министъра на отбраната Николай Ненчев.
В конференцията взеха участие 80 представители на 9 държави (САЩ, Великобритания, Нова Зеландия, Израел, Сърбия, Македония, Холандия, Гърция, България), в това число представители на Главната квартира на НАТО, Командването по трансформацията на НАТО, Обединеният център за бойна подготовка на Алианса, Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране на бедствия, Европейският център за изследвания на сигурността „Джордж Маршал”, представители на университетските среди и др.
От наша страна участваха представители на Министерството на отбраната, армията, МВР, Министерството на транспорта и информационните технологии, ДАНС, бизнеса и академичните институции.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани