Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

110-и логистичен полк: Учебен процес и практическа дейност

[post-views]
110-и логистичен полк: Учебен процес и практическа дейност

8-log-101-ma6inaОсновните усилия на командването и щаба на полка, на командирите и личния състав от формированията през 2016 г. бяха насочени към поддържане на бойната готовност, разработване и провеждане на учения и тренировки за повишаване подготовката на офицерите и сглобеността на формированията от полка, подобряване на организацията и качеството при ремонта на въоръжението, техниката и материалните ресурси на формированията от Сухопътните войски и полка за поддържането им в техническа изправност. Така започна анализа за резултатите и подготовката на 110-и логистичен полк през миналата година неговият командир полковник Радослав Янев. Той веднага подчерта, че приоритет в работата е било съчетаването на учебния процес с практическата дейност, извършвана в ремонтните цехове, работилниците, хранителния блок и банно-пералния комбинат.
Организационно изграждане и модернизация
През 2016 г. се извършиха несъществени изменения в длъжностните разписания на полка. По наше предложение се прецизира разпределението на техниката и се измениха отделни длъжности, без да се променя числеността на полка. През годината от състава ни по собствено желание и по навършване на пределна възраст са освободени 28 военнослужещи. От месец май полкът има нов щат за Транспортен взвод към многонационална бригада „Югоизточна Европа“, продължи полковник Янев. 
Той направи извод по организационното изграждане, че през годината при войниците списъчният състав е намалял и това е трайна тенденция. Към момента има доста вакантни длъжности, които са за дефицитни специалисти. А за да се обучат военнослужещи за тези длъжности, са необходими една и повече години. През 2016 г. в полка не е постъпила нова техника. В длъжностните разписания са заложени товарни (специални) автомобили до 12 т. (до 10 000 л.), а в момента на тяхно място се ползват автомобили 3-5 т (3000-5000 л), с което се намалят способностите за транспортиране на товари.
Подготовка на формированията
През месеците март и септември се проведоха две разделни щабни тренировки в щаба на полка по функционални области за планиране на операции, a през май и октомври – две единни щабни тренировки в щаба на полка с щабовете на батальони.Основната цел, която си бяхме поставили, беше да подобрим нивото на подготовка на офицерите от щаба на полка и щабовете на батальоните при планиране на логистичното осигуряване на формированията и прилагането на модела за планиране на операции. През септември се проведе компютърно-подпомагано командно-щабно учение с 2-ри логистичен батальон на НВУК „Чаралица“, отбеляза командирът на 110-и логистичен полк. 
Основната цел е била да се повиши нивото на тактическата подготовка на щаба на батальона по планирането на логистичното осигуряване на батальонна бойна група като национален поддържащ елемент в операция по поддържане на мира. А компютърно-подпомаганото командно щабно учение на НВУК „Чаралица“ е показало, че това е ефективна форма за обучение и сглобяване  на щаб на батальон. Щабът на полка е взел участие пък в национално командно-щабно учение „Щит-16“.
Подготовката на офицерите от полка се е състояла в системата на командирските и учебно-методическите сборове, методическите съвещания, показните занятия, проведените учения и самостоятелна работа. Те са затвърдили и повишили своята общовойскова и тактическа подготовка по време на провеждането на разделни и единни щабни тренировки, учения, занятия по огнева, физическа и строева подготовка и по кормуване.
Офицерите от полка са учасвали в многонационалното учение SABER GUARDIAN 2016 в района на Центъра за подготовка на Сухопътните войски на Румъния „Чинку“ и в многонационалното учение SEVEN STARS-16 в района на град Лариса в Гърция. Учението SABER GUARDIAN 2016”е било с използване на симулационната система JCATS, осъвместено с тактически действия на многонационални формирования на тактическото поле със системата MILES. Учението SEVEN STARS-16 се е провело по фиктивен сценарий без използване на симулационни системи и е било част от съвместната тренировъчна програма на многонационалната бригада.
Изводът е, че офицерите от полка, участвали в международни учения, са подобрили своята професионална и оперативна подготовка. А това е спомогнало за придобиване на международен опит и повишаване нивото на оперативна съвместимост за работа в многонационална среда. 
Подготовката на сержантите се е провеждала в системата на учебно-методическите сборове на командирите на батальони и роти, учебно-методически съвещания на главния сержант на полка, инструкторско-методически занятия със заместник-командирите на взводове и командирите на отделения и в ежедневния учебен и ремонтно-производствен процес. Квалификацията им се е повишавала и чрез курсове в Професионален сержантски колеж – Велико Търново, и в центровете за подготовка на специалисти в Сливен и Русе. 
Мисия „Отбрана“
8-tank-kamion 101 logПолкът се подготвяше за изпълнението на мисия „Отбрана“ с основна задача „Логистично осигуряване на формирования от състава на Сухопътните войски“. Изготвени бяха необходимите планове, разписания, заповеди и указания. Занятията се провеждаха съгласно разписанията при съчетаване с производствените и ремонтните планове и изпълнението на транспортни задачи. През годината се състояха осем ротни тактико- специални учения и две ротни тактико-специални занятия с материална част, които протекоха при добра организация. През ноември бе батальонното тактико-специално учение „Логистични усилия-16“ с 1-ви логистичен батальон. Отработиха се въпроси за повишаване на професионалните умения при изпълнение на логистични задачи, съчетани с изпълнение на мероприятия по защита на силите, бе посочено още в словото на командира. 
Мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност“
През годината 1-ви и 2-ри логистичен батаьльон са се подготвяли за изпълнение на задачи по мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност“ със задача „Логистично осигуряване на Батальонна бойна група от национален поддържащ елемент“. Военнослужещи са доокомплектовали Национален поддържащ елемент с личен състав и материални ресурси, за участие в Междинния резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина АЛТЕА. През февруари и август формированията са били сертифицирани в пълно съответствие с изискванията на стандартите на Съюзното командване на силите. Транспортният взвод към бригада  „Югоизточна Европа“ проведе подготовка съгласно утвърдените програми. През май му бе извършена инспекция от командира на тази бригада.
„Принос към националната сигурност в мирно време“
Подготовката на формированията в полка за изпълнение на мисията се извършваше съгласно получените задачи.
За периода от 1 февруари до 2 март 2016 г. логистичен модул от полка приготвя котлова храна за бежанския лагер в град Харманли. От началото на годината друг модул  участва в логистичната поддръжка при дейността по охраната на българско-турската граница за противодействие на миграционния натиск. Личният състав от батальоните подготвя и обслужва в пълен обем необходимата техника.
С определените за участие в логистичната поддръжка личен състав и техника са проведени занятия по кормуване и инструктажи по спазване на мерките за безопастност и правилата за поведение при работа в район в близост до българско-турската граница. Към момента модул от полка продължава да бъде на тази граница. 
Логистичното осигуряване
Основните усилия на органите за логистично осигуряване през годината бяха насочени за изпълнение на задачи по осигуряване с всички класове материални средсва по комплектоването на контингентите, участващи в мисии зад граница и военните формирования от състава на Сухопътните войски. Извършван е ремонт на техниката, въоръжението и имуществата на военните формирования. Осигурявана е техника за изпълнение на транспортни задачи. Като основно логистично формирование на Сухопътните войски през полка са организирани и изпълнени 36 обществени поръчки.  С министерска заповед  формированието е обявено за място за централна доставка на закупуваните материални средства – автомобилни гуми, акумулаторни батерии, масла, спирачна течност и вещево имущество за мисии.
Накрая на анализа, който включваше и редица други направления в дейността на полка, полковник Радослав Янев благодари на военнослужещите за усилията им и проявения от тях професионализъм, измерение на които са постигнатите резултати в учебно-бойната и ремонтната дейност през учебната 2016 г. Убеден съм, заяви той, че през 2017 г. ще изпълните планираните мероприятия за поддържане на бойната готовност, при провеждане на учебната, ремонтната и транспортната дейност, както и за изпълнение на задачите по логистичното осигуряване на формированията от Сухопътните войски и контингентите от Българската армия, участващи в операции и мисии зад граница.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани