Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Не само на ескимосите им кълве през зимата

[post-views]
Как с глиги да спечелиш злато, не глоба

28-LOV-2Февруари е може би най-трудният месец за риболов. Каква риба може да кълве в този студ?! Късата светла част на деня, ниските температури и променливото атмосферно налягане – всичко това прави този месец най-ниско продуктивното време на годината. Но запалените риболовци всяка седмица гледат да се отдадат на любимия си спорт, а с малко повече късмет могат да уловят доста риба, дори и при най-лошите условия.
Щуката и михалцата хвърлят хайвера си. По-нетърпеливите могат да опитат късмета си за пъстърва, речен кефал, бяла риба и скобар. Използва се предимно дънна въдица. Костурът напада и блесните. Пъстървата и скобарът предпочитат земните червеи. Има доста риболовци, които могат да уловят някой и друг шаран през зимата, но номерът е в това да извадиш няколко отгоре.
Най-логично е да се заложи на подледен риболов. На 15 км западно от Дупница е разположен живописният язовир “Дяково”. Водоемът беше позабравен в последно време, но от началото на тази година отново е актуален в рибарските среди. Заради стабилния лед сега там се практикува риболов на дупка. Най-често на зимните блесни и мормишките се закачат едри костури.
Вировете на р. Искър край Червен бряг обикновено са пълни с риба през зимата. Водните обитатели обаче са наплашени заради масираното рибарско присъствие. Все пак, ако се уцели правилното място, може да се направи отличен риболов. Важно е да се подхранва периодично. Лови се основно моруна на плувка. Доста по-редки са изявите на скобарите. наличието на ледоход е проблем.
Ако имате път към морето, или просто сте си оттам, то трябва да знаете, че бургаските риболовци посещават основно река Факийска, която се влива в Мандренското езеро. Едно от известните места е край с. Зидарово. Там се мами основно бабушка. Тя се събира на подхранване с бял червей или пинки. За успешен риболов трябват много фини такъми. Повечето въдичари замятат с пръчка тип “камшик”. Все пак при температури под -10о резултатите не са никак добри.

Няколко трика за бяла риба28-LOV-3pg

За запалените риболовци обаче не е тайна, че месец февруари е особено подходящ за улов на бяла риба. Причина за активността й през този месец е, че сега тя се храни активно и се ориентира към хвърлянето на хайвер. Наричана в различните краища на страната сулка или смадок, тя се среща в почти всички язовири и реки у нас. За разлика от нейния събрат костурът обаче, популацията й не е толкова многобройна. За сметка на това се ловят истински трофейни екземпляри, които компенсират количеството. В Плевенско смадокът се обажда на Дъбнишкия язовир, а единични бройки, влезли от Дунава, се хващат и на Искъра.
За бяла риба не се захранва дори през зимата. Подходяща стръв са изкуствените примамки и дребните рибки – уклеи, кротушки и червеноперки. Червеите – торните и земните, са подходящи само за ранната пролет, и то за по-дребните смадоци.
Ако водоемът е замръзнал, нищо не пречи бялата риба да се лови и под леда. Предпочитани са зимните блесни с големина от 3 до 7 сантиметра. Нужна е и определена доза късмет, тъй като в повечето случаи с тази примамка може да случите по-скоро на костури.
Бяла риба се лови и на плувка, и на дъно, и на блесна. Добре е влакното да е с издръжливост поне 1-1.5 кг. Куките са според стръвта и системата на закачане. Единично закачане предполага от №4 до №2, а при двойното – от №8 до №4. За тройките –  съответно много по-малки номера. Блесните може да са и по-големи, но с удължена форма. Те са за по-хладните сезони. Въртящите са от №1 до №4, а клатушките може и да са по-големи. Воблерите и особено рапалите са хит от последните години.
За кулинарните качества на тази риба няма две мнения – бяло нежно месо, при което може да се изпробват различни кулинарни трикове.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани