Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съюзническа мощ възпира агресора

[post-views]
Съюзническа мощ възпира агресора

10-tank-sg-17С мощни координирани действия съюзнически сили от НАТО и формирования от страни партньори тренираха учебни въпроси по възпиране на възможна агресия. Това стана по време на най-голямото учение в Черноморския регион през тази година – Saber Guardian 2017.
България беше сред домакините на проявата, в която бяха ангажирани общо 40 000 души. В активната фаза на мегаучението участваха 25 000 военнослужещи. У нас в разнообразните действия се включиха 6000 воини с повече от 1200 единици бойна техника.
Директор на многонационалната структура за ръководство и контрол на учението беше бригаден генерал Кристофър Донахю, който е заместник-командващ на 4-та пехотна дивизия от Сухопътните сили на САЩ в Европа. Заместник-директор от българска страна беше директорът на Дирекция „Операции и подготовка” в Щаба на отбраната бригаден генерал Иван Ортомаров.
Saber Guardian 2017 

10-=karakachanov-bocev-sg17
Министър Каракачанов, посланик Рубин и генерал-лейтенант Боцев похвалиха действията на участниците.
обхвана общо 18 учения
на територията на България, Унгария и Румъния. Сред по-големите прояви у нас бяха Black Swan 17, Eagle Sentinel 17, Dacian Guardian 17, Peace Sentinel 17, Dragoon Guardian 17, Swift Response 17, Shabla 17/Tobruq Legacy 17, както и националните учения с международно участие „Тракийска звезда” и „Бриз 17”.
В истинска кулминация, венец на учението, се превърна ВИП денят на Saber Guardian 2017 на учебен полигон „Ново село”. В присъствието на президента Румен Радев, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, народни представители, висши офицери, дипломати, военни аташета и журналистически екипи от много държави участващите военнослужещи от България, САЩ, Гърция и Грузия представиха динамичен показ, изпълнен с напрежение, перфектна съгласуваност и точна стрелба. Тук беше и командващият на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис, екипиран в полева униформа и маскировъчно 
10-hodjis
Генерал-лейтенант Ходжис акцентира върху значението на Saber Guardian 2017 за Черноморския регион.
намазал лицето си със зелена боя
както всички останали американски рейнджъри по време на учението на „Ново село”.
Тренировъчният екшън се разигра по фиктивен сценарий на военен конфликт с държава, притежаваща равностойни бойни способности със съюзническте войски на държавите –  членки и партньори на НАТО, включително танкове, бойни машини на пехотата, артилерия, авиация. На полигона се заредиха последователно разнообразни тактически бойни действия от съвместна отбранителна операция.
Екшънът започна със спасяването на заложник от български командоси от Силите за специални операции. С бързи и точни действия те изпълниха задачата с помощта на машини „Хамър” и хеликоптери Ми-24 и Ми-17. Последва въздушен десант на грузински лекопехотен взвод, който поведе бой с противника и неутрализира вероятна контраатака.
Междувременно в бойните действия се включиха и американските артилеристи. Със 120 мм минохвъргачка те обсипаха със снаряди разузнавателните средства на противника.
Във въздуха непрекъснато кръжаха гръцки хеликоптери „Апачи”, които наблюдаваха полесражението, атакуваха вражеските позиции и подпмогнаха успеха на грузинския десант с гръцкия хеликоптер „Чинук”. Чрез тези действия от небето беше осигурена свобода за маневриране на основните сили и средства на съюзниците по време на атаката им към неприятелските позиции.
На скорост, вдигайки облаци от прах, на бойното поле навлезе многонационална рота, съставена от български танкове Т-72 и бронирани машини „Брадли”. С решителните си действия съюзниците и техните партньори спряха настъплението на противника и преминаха в контраатака.
Точната стрелба на полевата артилерия и минохвъргачките унищожаваше една след друга вражеските позиции. Гръцки танкове „Леопард” също се включиха в боя. Придвижването им беше подкрепено от въздуха от български самолети Су-25, които с точни въздушни удари осигуриха пространство за 
10-voenni-uchenieнастъпление на тежката верижна техника
С цялата огнева мощ на съюзниците и партньорите бяха унищожни последните, разпокъсани и опитващи се да контраатакуват, сили на противника.
Впечатлен съм от съвместимостта на страните участнички, заяви след показа пред журналисти министър Каракачанов. Това беше най-добрата бойна стрелба, която съм виждал на „Ново село”, не криеше задоволството си от видяното генерал-лейтенант Ходжис. Благодаря на България като страна домакин за прекрасната организация на учението, посочи посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин. 
Тази година учението е най-пълномащабното, с най-голямо количество личен състав и бойна техника, с отлично представяне на всички участници, обобщи генерал-лейтенант Боцев.
Страницата подготви Андрей Рангелов, фото авторът.

Участниците

В състава на българските формирования бяха включени танков взвод от Центъра за подготовка на танкови специалисти – Сливен, 3-та самоходна артилерийска батарея от състава на 20-и самоходен артилерийски дивизион в Ямбол и самолети Су-25 от Базата за предно разполагане „Безмер”. Бойната техника включваше танкове Т-72 и 122-милиметрови самоходни артилерийски установки 2С-1. В епизодите на показа се включиха също хеликоптери Ми-17 и Ми-24.
От Сухопътните сили на САЩ в Европа участва пехотен батальон, поддържащо подразделение, артилерийски взвод и авиационни формирования, въоръжени с бойни машини на пехотата М2А3 „Брадли”, 120-мм самоходни минохвъргачки, хеликоптери АН-64 „Апачи” и спомагателна колесна техника.
Гърция беше представена от пехотна рота и бойна техника в състав: танкове „Леопард-2”, системи за противовъздушна отбрана ASRAD, както и хеликоптери АН-64 „Апачи” и СН-47 „Чинук”.
От Грузия в учението се включи пехотна рота с щатно въоръжение и екипировка.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани