Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Нобелът” на Казуо Ишигуро няма опоненти

[post-views]
„Нобелът”  на Казуо Ишигуро няма опоненти

21_ИшигуроС избора на английския писател от японски произход Казуо Ишигуро Нобеловата награда за литература за 2017 г. скъса традицията напоследък да лансира оспорвани майстори на словото. Присъждането на приза на Светлана Алексиевич (2015) и на Боб Дилън (2016) сплоти част от критиците около тезата, че есеистично-публицистичното писане на авторката от Беларус не оправдава високите литературни очаквания на публиката, а песенната изява на Дилън не е в десятката за литературна иновация. 
Ишигуро не е експеримент. И не е и от елитарните автори, които очакват да разгадаете 4–5 пласта с вторично наслоени смислови значения, макар че зад привидно очевидния му разказ те не липсват. Начинът му на разказване е обърнат към масовия читател. Книгите му са предназначени за любители на най-различни жанрове: „Никога не ме оставяй“ е антиутопия, „Погребаният великан” (2015) – фентъзи, „Когато бяхме сираци” – трилър. А ако някого го мързи да чете, може и да гледа. „Остатъкът от деня” е чудесен филм. 
Почеркът на Ишигуро е пестелив. Книгата „Никога не ме оставяй“ е с елементи на научна фантастика. Освен в нея, а и в някои от предишните се откриват музикални влияния. В кратките му разкази от сборника „Nocturnes: Five Stories of Music and Nightfall“ (2009) музиката играе ключова роля. 
Ишигуро постига „Нобел” по естествен път, след поредица награди. Има 4 номинации за „Ман Букър“ – печели отличието веднъж за „Остатъкът от деня“. Отнася наградата „Уитбред“ за „Художник на изменчивия свят“. Носител е на Ордена на Британската империя и на френския Орден на изкуството и литературата. През 2008 г. сп. „Тайм“ го нарежда сред 50-те най-велики британски писатели след 1945 г. Романът „Никога не ме оставяй“ е в списъка на стоте най-велики романи на английски език, написани след 1923 г., изготвен от сп. „Тайм“. На български са издадени: „Остатъкът от деня” (1989), „Погребаният великан” (2015), „Никога не ме оставяй” (2005), „Когато бяхме сираци” (2000).
Освен 8 книги Ишигуро е писал филмови и телевизионни сценарии. Церемонията по награждаването е на 10 декември в Стокхолм, а носителят ще получи 1,12 милиона долара.
Мотивите за наградата на шведското жури са ясно формулирани: тя е присъдена за „романите, които с голяма емоционална сила разкриват бездната, разтваряща се пред илюзорното ни чувство за връзка със света“. Постоянният секретар на Шведската академия Сара Даниус изтъкна, че Ишигуро е блестящ писател, развил собствена естетика на романа. Според нея той е „велик художник на словото, който обединява Джейн Остин и Франц Кафка“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани