Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Убийство на сръбски лидер в Косово заплашва мира в региона

[post-views]
Убийство на сръбски лидер в Косово заплашва мира в региона

Oliver Ivanovic _ Kosovo Това е нападение срещу Сърбия и убийците ще бъдат наказани, каза сръбският президент Александър Вучич. 
Президентът на Косово Хашим Тачи: „Призовавам органите на реда колкото се може по-бързо да разследват обстоятелствата около убийството, а извършителите на престъплението да бъдат изправени пред съда“.
Убийството на косовския сръбски политик Оливер Иванович вчера предизвика ново открито напрежение между Сърбия и Косово, предадоха агенциите. Той бе разстрелян показно в сръбската част на Косовска Митровица и това заплашва за пореден път да взриви мира в региона. Неизвестни нападатели са открили огън от минаващ автомобил по 64-годишния Иванович пред офисите на неговото движение. „Той веднага е бил приет в болница, лекарите опитаха да го спасят, но усилията бяха безполезни“, съобщи пред в. „Блиц“ адвокатът му Небойша Влаич. Северната част на Косовска Митровица, в която живеят предимно сърби, бе блокирана от косовската полиция, която издирва убийците на Иванович.
След убийството сръбският президент Александър Вучич веднага свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на страната. „Това е удар по сръбския народ в Северно Косово и по Сърбия като цяло“, каза Вучич в обръщение към нацията след заседанието на Съвета.
Той бе категоричен, че неговите убийци ще бъдат открити и наказани. Сръбската делегация прекъсна вчера техническия диалог с Косово в Брюксел и се връща в Белград заради убийството, заяви ръководителят на канцеларията за Косово и Метохия при сръбското правителство Марко Джурич. „Убийството на Оливер Иванович е терористичен акт, чиято цел е дестабилизиране на положението в Косово и Метохия“, каза той. Лидерът на Косово Хашим Тачи осъди убийството на Оливер Иванович. Тачи призова гражданите на всички общини в Северно Косово да сътрудничат на органите на реда за максимално бързо разследване на престъплението.
Оливер Иванович бе един от политическите лидери на косовските сърби и начело на Гражданската инициатива „Сърбия, демокрация, правда“. Той бе считан за един от умерените политици в етнически разделения град Косовска Митровица. Бил е държавен секретар за Косово в бившето сръбско министерство за Косово. Срещу Иванович от началото на 2014 г. се водеше съдебен процес за военни престъпления срещу цивилното население в Косово през войната 1999-2000 г. В началото на 2016 г. той беше осъден на 9 години затвор от Специалния съд за военните престъпления на ЕУЛЕКС (мисията на ЕС в Косово), но Апелативният съд в Прищина върна делото за повторно разглеждане.
Косово обяви независимост през февруари 2008 г. До днес над 100 държави, включително и България, признаха независимостта на бившата сръбска провинция. От две години властите в Белград и Прищина водят преговори за нормализиране на отношенията с посредничеството на ЕС в Брюксел.

Източник: в.“Сега“

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани